Index Vakbarát Hírportál

Totális válság van kialakulóban Mianmarban

2021. június 8., kedd 15:44 | aznap frissítve

Legalább 236 ezer ember szorul sürgős segítségre Mianmarban – figyelmeztetett kedden a Vöröskereszt, amely közölte: fokozza az országban humanitárius tevékenységét, tekintettel a koronavírus-járvány miatt kialakult és a puccs által súlyosbított válságra.

A jelenlegi válság miatt nagyobb társadalmi és gazdasági bizonytalanság alakult ki. Sok ember harcol a betevő falatért, nagyon korlátozottan férnek hozzá az olyan alapvető szolgáltatásokhoz, mint az egészségügyi ellátás 

– hangsúlyozta közleményében Htin Zav Soe, a mianmari Vöröskereszt főtitkára, aki szerint 
élelmiszersegélyekkel és készpénzzel tervezik ellátni a rászorulókat.

A koronavírus miatti gazdasági válságot tovább súlyosbította a február eleji katonai puccs, valamint a katonai junta elleni tiltakozásként kialakult polgári engedetlenségi mozgalom, amelynek sikerült megbénítania a közigazgatást és részben a gazdaságot is. Ez azzal is jár, hogy május óta nem végeznek rendszeresen koronavírus-teszteket, az oltási kampány jelentősen lelassult, a járvány nyomon követésének folyamata pedig visszaesett.

Mianmarban a hadsereg február 1-jén, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csí államtanácsost. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 857 embert öltek meg, és több mint 5800-at vettek őrizetbe.

Rovatok