Index Vakbarát Hírportál

Miss Hitler 2019 fel akart robbantani egy NATO-bázist Olaszországban

2021. június 8., kedd 09:38

Az olasz terrorelhárítás felszámolt egy szélsőjobboldali csoportot, amelynek tagjai a gyanú szerint fel akartak robbantani egy olaszországi NATO-bázist. 

A nevéből is érezhetően neonáci beállítottságú, fehér felsőbbrendűséget hirdető Római Árja Rend nevű csoport 12 tagjánál razziáztak az olasz hatóságok, köztük a 2019-es Miss Hitler szépségverseny győztesénél, a magát csak Miss Eva Braunként aposztrofáló Francesca Rizzinél.

A szervezet 2019-ben került a hatóságok célkeresztjébe a szélsőjobboldali mozgalmak ellen indított széles körű nyomozás keretében. Rizzi csoportja kifejezetten „a rasszista, diszkriminatív, náci eszmék által inspirált, antiszemita és holokauszttagadó tartalmak közösségi oldalakon való terjesztése mellett köteleződött el” az olasz rendőrség szerint. 

A házkutatások során nem meglepően Adolf Hitlert ábrázoló képeket, horogkereszteket és egy zsidó neveket tartalmazó listát foglaltak le.

Ahogy azt a fentebbi Twitter-poszt is sejteti, a csoport tagjai a Facebook mellett az orosz Vkontaktye közösségi oldalon osztották az észt, zsidók és bevándorlók elleni erőszakos cselekményekre bátorítva egymást.

A rendőrség végül akkor döntött arról, hogy lecsap a csoportra, miután beléptek a Judenfrei League (Zsidómentes Liga) nevű WhatsApp-csoportba, ahol arról értekeztek, hogyan készítsenek otthon robbanószerkezeteket a NATO-bázis elleni merénylethez. 

Szó sincs arról, hogy a Római Árja Rend 12 tagját letartóztatták volna. Bár rassz- és vallási alapú gyűlöletszítással gyanúsítják őket, egyelőre csak hetente jelentkezniük kell a rendőrségen, míg nem döntenek arról, hogy vádat emeljenek-e ellenük.

(Politico/la Repubblica/Diário de Notícias)

Rovatok