Index Vakbarát Hírportál

Szándékosan gázoltak el egy muszlim családot Kanadában

2021. június 8., kedd 10:51

Szándékosan, „gyűlölettől vezérelve" gázolt el egy muszlim családot teherautójával egy 20 éves férfi. Az öttagú családból négyen szörnyethaltak, egy kilenc éves kisfiú súlyos sebesülésekkel szállították kórházba.   

A hozzátartozók közleménye szerint a gyűlöletbűncselekmény áldozatai a 46 éves családfő, 44 éves felesége, 15 éves lányuk és a 74 éves nagymama.

Az elkövető, Nathaniel Veltman már előzetes letartóztatásban van, az eddigi információk szerint nem ismerte az áldozatokat, de a támadást előre eltervezte. Ez azt sejteti, hogy Veltman csak muszlimokat akart ölni, mindegy, kiket, ami kimeríti a gyűlöletbűncselekmény és a terrorizmus fogalmát. 

A családról tudni lehet, hogy 14 évvel ezelőtt vándorolt Kanadába Pakisztánból, az apa gyógytornász volt, az anyag a helyi egyetemen dolgozott. 

Kanadát széles körben kifejezetten befogadó országként tartják számon, amely büszkélkedni is szokott vallási és etnikai sokszínűségével, noha az őslakosoknak valószínűleg lenne ehhez némi hozzáfűznivalójuk. A muszlim közösség ellen ez volt a legsúlyosabb támadás 2017 óta, amikor is fegyveres férfi ámokfutásba kezdett egy quebeci mecsetben, hat embert ölt meg. 

Justin Trudeau kanadai kormányfő együttérzéséről biztosította a hozzátartozókat egy Twitter-üzenetében. „Az iszlamofóbiának nincs helye egyetlen közösségünkben sem. Az alattomos, megvetendő gyűlöletnek véget kell vetni" – fogalmazott.

(MTI/BBC)

Rovatok