Index Vakbarát Hírportál

Továbbra sincs megoldás Észak-Írország ügyében

2021. június 9., szerda 20:20

Nem született megállapodás London és az Európai Unió Észak-Írországról folyó vitájában a két fél illetékeseinek találkozóján, de a brit kormány jelezte, hogy kész folytatni a tárgyalásokat – adta hírül az MTI.

A vita abból ered, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit rögzítő megállapodás külön észak-írországi protokolljának alapelvei szerint Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az unió egységes belső piacának és vámuniójának egyes szabályozási elemeivel.

Ennek velejárója, hogy a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni. Erre június végéig türelmi időszak érvényes, ezt azonban London az eljárási viták miatt akár egyoldalúan is meghosszabbítaná.

London egyoldalúan felfüggesztette az úgynevezett északír protokoll betartását. Ez az EU és az Egyesült Királyság 2019 végén kötött megállapodásának kritikus része. Észak-Írország az ír-északír határ szabad átjárhatósága érdekében bent maradt az EU vámuniójában és egységes piacán, miközben Nagy-Britannia önálló vámrezsim alá került, a brit hatóságoknak az EU ügynökeként kellene elvégezniük a vám- és egyéb ellenőrzéseket az Ír-tengert átszelő áruk esetén.

AZ ÉSZAKÍR BRIT UNIONISTA POLITIKUSOK EGY RÉSZE NYÍLTAN ELUTASÍTJA EZT A MEGOLDÁST, MERT ATTÓL TARTANAK, HOGY ORSZÁGRÉSZÜK A VÁMHATÁR FELÁLLÁSA UTÁN KISVÁRTATVA KILÉP A BRIT UNIÓBÓL.

Ha nem sikerül megállapodásra jutni, a hónap végétől elvileg tilos lenne a hűtött, feldolgozott hústermékek szállítása Nagy-Britanniából Észak-Írországba.

Rovatok