Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai gazdagok arányosan kevesebbet adóznak a kétkezi munkásoknál

2021. június 10., csütörtök 20:57

A 25 leggazdagabb amerikai, köztük Jeff Bezos, Michael Bloomberg és Elon Musk, 2014 és 2018 között viszonylag alacsony szövetségi jövedelemadót fizetett, sőt olykor egyáltalán nem adóztak.

Az összeállítást a ProPublica hírszervezet készítette az amerikai adóhivatal adatai alapján. Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa például 2007-ben és 2011-ben, Elon Musk, a Tesla tulajdonosa pedig 2018-ban nem fizetett adót – állítja a portál.

Az elemzés szerint a leggazdagabb amerikai cégvezetők vagyonuknak csak egy töredékét juttatták vissza adó formájában az államnak: összesen 13,6 milliárd dollárt fizettek szövetségi jövedelemadóként egy olyan időszakban, amikor együttes nettó vagyonuk 401 milliárd dollárral nőtt – írja a New York Times az összehasonlításra hivatkozva.

The 25 richest Americans including Jeff Bezos, Mike Bloomberg and Elon Musk paid relatively little — and sometimes nothing — in federal income taxes between 2014 and 2018, according to an analysis of IRS filings by ProPublica. https://t.co/IsZyRbMT53

— The New York Times (@nytimes) June 8, 2021

A kiszivárogtatást „illegálisnak” nevezte a Fehér Ház szóvivője, míg az FBI és az IRS, az adóhatóság vizsgálódik az ügyben.

A ProPublica ezzel szemben azt közölte, hogy elemzi a milliárdosok adózásáról szóló, általa hatalmasnak nevezett adathalmazt, és az elkövetkező hetekben további részleteket tesz közzé.

Az állítólagos kiszivárogtatás egy olyan időszakban történik, amikor egyre több vita folyik a gazdagok által fizetett adó összegéről és a növekvő egyenlőtlenségekről – emlékeztet a BBC.

A ProPublica szerint a 25 leggazdagabb amerikai – a korrigált bruttó jövedelem 15,8 százalékával – kevesebb adót fizet a legtöbb amerikai munkavállalónál.

„Meglepődtünk azon, hogy a dollármilliárdosok esetében az az adó nullára csökkenhet. A dúsgazdagok teljesen legálisan megkerülhetik a rendszert” – nyilatkozta Jesse Eisinger, a ProPublica vezető riportere és szerkesztője a Today műsorában.

Biden tervei

„Teljesen legális adóstratégiákat alkalmazva sok gazdag képes arra, hogy szövetségi adószámláját nullára vagy nulla közeli szintre zsugorítsa” még akkor is, ha vagyona az eltelt években megugrott – állítja a portál.

A tehetősek – az átlagpolgárokhoz hasonlóan – képesek jövedelemadó-számláikat jótékonysági adományok vagy bér helyett a befektetésekből származó pénzek lehívása révén csökkenteni.

Az amerikai elnök korábban meghirdette, hogy a leggazdagabb amerikaiakra kivetett adó emelésével kiküszöböli az egyenlőtlenséget, és részben ebből teremti elő a hatalmas infrastrukturális beruházásokhoz szükséges pénzt.

Joe Biden tervei között szerepel a legfelső adókulcs növelése, a magas jövedelműek befektetésekből származó jövedelmi adójának megduplázása, és az örökösödési adó módosítása.

A ProPublica elemzése azonban arra a következtetésre jutott, hogy „míg egyes gazdag amerikaiak, például a fedezeti alapok menedzserei több adót fizetnének a Biden-kormány jelenlegi javaslatai alapján, a felső 25 túlnyomó többségénél alig történne változás”.

A filantróp Soros György állítólag szintén minimális adót fizetett. Irodája nem válaszolt a BBC megkeresésére, de a ProPublicának adott nyilatkozatában közölte, hogy Sorosnak egyes években azért nem kellett adót fizetnie, mert a befektetésein bukott. A közleményben arra is emlékeztettek, hogy Soros György régóta támogatja a leggazdagabb amerikaiakra kivetett adók növelését.

Törvénytelen a kiszivárogtatás?

Michael Bloomberg, New York volt polgármestere – akinek adóadatai szintén szerepelnek a dokumentumban – azt mondta, hogy a nyilvánosságra hozatal adatvédelmi aggályokat vet fel, ezért „jogi eszközökkel” fogja feltárni a kiszivárogtatás forrását.

A ProPublica oknyomozó weboldal több cikket is írt arról, hogy az amerikai adóhivatal költségvetési megszorításai akadályozták az adóhatóságot abban, hogy a gazdagokra és a nagyvállalatokra vonatkozó adószabályokat érvényesítse. A hírszervezet közölte: a kiszivárgott dokumentumokat ezekre a cikkekre kapta válaszul.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtófőnöke szerint a „bizalmas kormányzati információk jogosulatlan nyilvánosságra hozatala” törvénytelen.

A pénzügyminisztérium szóvivője, Lily Adams a Reutersnek azt írta, hogy az ügyet az FBI-hoz, a szövetségi ügyészekhez és a pénzügyminisztérium két belső felügyeleti szervéhez továbbították, „amelyek kivétel nélkül független vizsgálati hatáskörrel rendelkeznek”.

„Konkrét adófizetőkkel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni. Megerősítem azonban, hogy vizsgálat folyik azokkal az állításokkal kapcsolatban, miszerint a cikkben szereplő információk forrása a adóhivatalból származik” – közölte Charles Rettig, az IRS, az amerikai adóhivatal képviselője.

(Borítókép: Jeff Bezos, Michael Bloomberg, Elon Musk. Fotó: Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu Agency / Getty Images / Logan Cyrus / AFP / David Livingston / Getty Images)

Rovatok