Index Vakbarát Hírportál

Meghekkelt szúnyogokkal szorítják vissza a dengue-láz terjedését

2021. június 11., péntek 11:56 | aznap frissítve

A Wolbachia baktériummal fertőzött szúnyogok sokkal kevésbé veszélyesek az emberre.

Áttörést jelenthet a dengue-láz visszaszorításában a New England Jorunal of Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány. Az indonéziai Yogyakarta városában végzett vizsgálatok alapján a Wolbachia baktériummal megfertőzött egyiptomi csípőszúnyogok kevésbé hajlamosak terjeszteni a dengue-lázat.

Az eredmények azért is kulcsfontosságúak, mert a WHO a

tíz legnagyobb egészségügyi fenyegetés között tartja számon a dengue-lázat,

amely évente 50-100 millió embert betegít meg a világon.

A kutatócsoport ötmillió szúnyogpetét fertőzött meg a Wolbachia baktériummal, majd Yogyakartát 24 zónára osztották, ebből 12 zónában engedtek el szúnyogokat. Az eredmények önmagukért beszélnek: 

azokban a zónákban, ahol elengedték a baktériummal fertőzött szúnyogokat, sokkal alacsonyabb volt a kórházba kerülési arány (0,4%), mint ahol ez nem történt meg (3%).

A kutatás sikerén fölbuzdulva a kutatók további Wolbachia baktériummal fertőzött szúnyogokat telepítettek Yogyakarta környékére, hogy azok dominánssá váljanak a természetben is, ezzel is csökkentve a dengue-láz terjedésének kockázatát.

Ha a további kísérletek is sikerek lesznek, akkor a baktériumos megoldást megpróbálják alkalmazni a sárgaláz, a Zika-vírus és a Chikungunya-láz elleni küzdelemben is.

Rovatok