Index Vakbarát Hírportál

A mosolydiplomáciában a britek bevetik a királyi családot

2021. június 11., péntek 15:58

A világ legfejlettebb országait tömörítő G7-csúcson részt vevő állam- és kormányfők lenyűgözésére minden lehetséges eszközt bevet a brit miniszterelnök. A cornwalli csúcs első napján a vezetők a járvány- és a klímaproblémákkal foglalkoztak, viszont esti programjuk nem szokvány protokollvacsora lesz. Őfelsége II. Erzsébet királynő és a brit királyi család több fontos tagja ugyanis vacsorát ad a G7-vezetők tiszteletére, méghozzá egy nem mindennapi helyen.

A vacsora az Eden Projectben lesz. Ezt pedig szokták a világ nyolcadik csodájaként is emlegetni,

hiszen ez egy több ezer növényfajból álló életközösség gyűjteménye, méghozzá felfújt, buborékszerű kupolák alatt. A Szent Blazey városától nem messze található, többhektáros komplexumot 2001-ben nyitották meg. Három részéből kettő élettér – a mediterrán és a trópusi – fedett, míg a kültériben a mérsékelt övre jellemző növények találhatók. A fedett rész foglalja magába a legnagyobb önálló beltéri esőerdőt is. Kutatási és oktatási központ, ahol gyakran rendeznek kulturális eseményeket is.

A vacsora lesz a mai nap legfontosabb királyi eseménye a csúcstalálkozó résztvevői számára, azonban a következő napokban az uralkodóház jelesebb képviselői külön-külön programokon is részt vesznek néhány államfővel vagy azok feleségével. Károly herceg például külön is találkozik a G7 vezetőivel és a világ leggazdagabb üzletembereivel, hogy megvitassák, milyen összehangolt lépések tehetők a klímakatasztrófa elkerülése érdekében, amelyet a mostani brit kormány kiemelt kérdésként kezel.

Az amerikai First Lady, Jill Biden pedig Vilmos herceg feleségével ül le beszélgetni, hogy eszmét cseréljen a gyermekek oktatásának szükségességéről Katalinnal, Cambridge hercegnőjével. A gyermekoktatás globális problémáját a Biden-adminisztráció kiemelten kezeli.

A királyi család tagjainak bevonása a brit bel- és külpolitika megtámogatásába nem újdonság.

Boris Johnson elődei is éltek ilyen eszközökkel fontos államközi viziteknél, viszont a most előretolt fontos királyi személyek száma szokatlanul nagy. És éppen akkor, amikor a királyi család borús korszakát éli. Alig néhány hete, hogy eltemették a királynő férjét, a 99 éves korában elhunyt Fülöp herceget. A palota mosolyszünetet rendelt el Harry herceg és felesége, a sussexi hercegnővel szemben, mert egy amerikai tévéinterjúban Meghan Markle a királyi család egy meg nem nevezett előkelőségét rasszista kifejezések használatával vádolta meg. Azóta meglehetősen hűvösek a II. Erzsébet és unokája közötti kapcsolatok.

(Borítókép: Eden Project. Fotó: Matt Cardy / Getty Images)

Rovatok