Index Vakbarát Hírportál

A misebort is lefoglalták több, vallásos termékeket áruló québeci boltban

2021. június 11., péntek 06:04

Több, misebort áruló québeci üzletben is hatósági zár alá került a vallásos célú alkohol, mert a rendőrség tudomására jutott, hogy azokat illegálisan importálták más kanadai tartományokból – olvasható a Catholic News Service oldalán. 

Québecben régóta problémát okoz a misebor, ugyanis a terület szabályzata nem engedélyezi a bortermelést, így azt máshonnan kell beszerezni, a behozni kívánt bort pedig a Quebec Alkoholos Italok Hatóságának (SAQ) kell engedélyeznie,

ám a szervezet csak olyan italnak ad szabad utat, amit ő maga árusít. A helyi rendőrség szerint pontosan ez volt az oka annak, hogy lefoglalták a miseborokat.

Az egyik üzlet, a Bertrand, Boucher, Bélanger, ahol a rendőrök intézkedtek, nagy múltra tekint vissza, és száz éve szolgálja ki a híveket. Az üzlet vezetője és társtulajdonosa, Jacques Laroche is megszólalt az ügyben, aki elmondta, hogy ismerik a szabályozást, adót fizetnek és engedélyük is van, ezért általában Kaliforniából rendelik meg a miseboraikat, amit aztán New Brunswick és Ontario tartományból szállítanak Quebécbe. 

Az üzletvezető elmondta, hogy negyven éve problémát okoz ez a kérdés; ők régóta törekszenek a megoldásra, ezért is volt, hogy 1997-ben a hatóság engedélyét kérték a miseborra,

majd arról is beszélt, hogy szerinte ez az intézkedés sérti a szabad vallásgyakorlatot biztosító alkotmányos jogaikat is.

Rovatok