Index Vakbarát Hírportál

Megállíthatatlanul nyomulnak előre a tálibok Afganisztánban

2021. június 11., péntek 12:29

Újabb, stratégiailag fontos körzetet foglaltak el a tálibok Afganisztánban, ami megnyitotta az utat a tovább előrenyomulás előtt a környékbeli területekre. Az északi Tahár tartomány Iskimis körzete heves harcok után esett el, a kormányerőknek elfogyott a lőszerük és légi támogatás sem érkezett. 

A körzet azért fontos a szembenálló felek számára, mert négy másik körzetet kapcsol össze, tehát felgyorsíthatja a tálibok offenzíváját. Az iszlamisták nem is haboztak, csütörtökön meg is kezdték egy másik tahári körzetet ostromát. 

A tálibok az elmúlt napokban hadi sikerek sorozatát könyvelték el, körzeteket foglaltak el Gazni, Farjáb és Ghor tartományban. Amióta az Egyesült Államok és más NATO-tagországok május 1-jén megkezdték katonáik kivonását az országból, legalább tizenöt körzetet foglaltak el. Sajtóértesülések szerint a Pentagon már azt fontolgatja: engedélyt kér Kabultól arra, hogy légicsapásokat hajtson végre az afgán biztonsági erők támogatására, ha veszélybe kerül Kabul vagy más nagyobb afganisztáni város.

Az amerikai és NATO-erők kivonulásakor elemzők rendre arra figyelmeztettek, hogy Afganisztán káoszba süllyedhet, a tálibok pedig fegyveres erővel próbálhatják újra magukhoz ragadni a hatalmat. Egyelőre úgy tűnik, ez a forgatókönyv válik valóra. 

Afganisztánnak 34 tartománya és mintegy négyszáz körzete van. A közigazgatási rendszerben a körzeti központok a tartományi székhelyek alatt vannak eggyel alacsonyabb szinten.

Rovatok