Index Vakbarát Hírportál

Jóformán a hangyákat is látni fogja Irán az orosz műholddal

2021. június 11., péntek 15:59

Oroszország egy olyan, speciális kamerás műholdat ad el Iránnak, amely révén a Közel-Keleten nyomon követheti potenciális katonai célpontjait – közölte a Portfolio. A műholddal megfigyelhetik a perzsa-öbölbeli olajfinomítókat, az izraeli avagy az iraki katonai támaszpontokat.

A kamera felbontása jóval nagyobb, mint amilyennel Irán jelenleg rendelkezik, miközben azonban messze elmarad az amerikai műholdak kameráinak képességétől.

Tavasszal orosz szakértők jártak Iránban, hogy kiképezzék a műhold leendő kezelőit, akik egy újonnan felépült létesítményben, a Teherántól nyugatra lévő Karadzs város közelében végeznék a feladatukat. 

A Forradalmi Gárda 2020 áprilisában bejelentette, hogy sikeresen Föld körüli pályára állították az ország első katonai műholdját. Mike Pompeo akkori amerikai külügyminiszter erre reagálva úgy vélte: Irán megszegte az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik határozatát, ezért felelősségre kell vonni.

Hírügynökségek felhívják a figyelmet arra, hogy június 16-án lesz Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozója Genfben. Amerikai részről  problémaként vethetik fel a műhold ügyét.

Rovatok