Index Vakbarát Hírportál

Vége a Netanjahu-korszaknak, Naftali Bennett az új izraeli miniszterelnök

2021. június 13., vasárnap 20:33

Vasárnap elnyerte a 120 tagú izraeli törvényhozás, a kneszet bizalmát az új koalíciós kormány – írja a Háárec.

A parlament 60 igennel 59 nem ellenében, egy tartózkodással bólintott rá az új nyolcpárti kabinetre, amelyet miniszterelnökként az ultranacionalista Jamina párt elnöke, Naftali Benett vezet majd, véget vetve Benjamin Netanjahu 12 éves kormányfőségének. 

A koalíciós megállapodás szerint Naftali Bennett két éven át vezetheti a kabinetet, utána két évre Jair Lapid, a centrista Jes Atid vezetője ülhet le  miniszterelnöki székbe. Jair Lapid most két évig külügyminiszter lesz. azután, hogy kormányfővé avanzsál, Naftali Bennett a belügyminiszteri tisztséget veszi át. 

Naftali Bennetnek nyolc, a politikai spektrum gyakorlatilag mindegyik színét képviselő párt igényei között kell lavíroznia, a Jamina és a Jes Atid mellett ugyanis beszállt a koalícióba a centrista Kahol Lavan, a baloldali Munkáspárt, a nemzeti liberális Tikva Hadasa, a szélsőjobboldali Jiszrael Béténu, a szociáldemokrata Merec és a kis arab párt, a Ra'am is. Törékeny szövetség – jegyzi meg a Háárec.

Izraelben március 23-án két év alatt már a negyedik parlamenti választást kellett megtartani kormányalakítási patthelyzeteke miatt. Bár a legutóbbit  a Benjamin Netanjahu fémjelezte Likud nyerte meg, a távozó miniszterelnöknek nem sikerült kormányt alakítania. Reuven Rivlin államfő ezután bízta meg Jair Lapidot a kormányalakítással. A Likud 30, a Jes Atid 17, a Kahol Lavan 8 képviselővel jutott be a törvényhozásba.

Rovatok