Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij: Az Északi Áramlat-2 biztonsági kihívás Ukrajnának

2021. június 14., hétfő 20:51

Telefonon beszélt egymással hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A beszélgetésen szót ejtettek a két ország közötti párbeszéd magasabb szintű folytatásáról. Az ukrán elnök megerősítette, hogy érvényben van a brit miniszterelnöknek szóló meghívás a Krími platform elnevezésű rendezvénysorozatot megnyitó csúcstalálkozóra, amelyet augusztus végén, Ukrajna függetlenné válásának harmincadik évfordulója alkalmából rendeznek meg Kijevben.

Az Észak Áramlat-2 terve biztonsági kihívást jelent Ukrajnának, és az orosz gázvezeték üzembe helyezése elfogadhatatlan 

− jelentette ki az ukrán elnök.

Közben Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője a közösségi oldalán közzétett videoüzenetében arról értekezett, hogy az Egyesült Államok kongresszusának és elnöki adminisztrációjának bevonásával miképpen lehetne megállítani az Északi Áramlat-2 gázvezeték beindítását.

Joe Biden amerikai elnök májusban jelentette be az Északi Áramlat-2 gázvezeték német-orosz projektjét kivitelező cégek ellen kivetett szankciók visszavonását. A mintegy 1200 kilométer hosszú új vezeték befejezéséhez még 80 kilométer hosszúságban kell lerakni csöveket. Kiépítésével Oroszország kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát.

Rovatok