Index Vakbarát Hírportál

A bangkoki pazar éjszakák után újra kitört a járvány

2021. június 14., hétfő 08:20

Thaiföldön hónapokig nem regisztráltak új fertőzöttet, aztán a járvány váratlanul, fényűző szórakozóhelyekről olyan területre is átterjedt, ahol a távolságtartás szinte megoldhatatlan. A 70 milliós országban novemberben összesen 5000, május végén pedig egyetlen nap alatt 5800 fertőzöttet regisztráltak.

A koronavírus fenyegető árnyékában zavartalanul működtek a luxusmulatók, amelyek bejáratánál a VIP-ügyfeleket legfeljebb tiarákba és angyalszárnyakba bújtatott nők üdvözölték – jelentette a New York Times.

A Krystalban vagy az Emeraldban a thaiföldi kormány nagyágyúi buliztak, továbbá diplomaták, tisztek és üzletemberek. A járvány nagy részében a korlátozások nem akadályozták a szórakozást.

Tavasszal a két zárt körű klub az egészségügyi minisztérium szerint Thaiföld mostani, legnagyobb és leghalálosabb koronavírusos hullámának epicentrumává vált. Több ember, köztük egy nagykövet és egy miniszter tesztje is pozitív lett. A klubokban szolgálatot teljesítő rendőrök és nők is megfertőződtek.

Az egészségügyi szakemberek szerint néhány kiváltságos robbantotta ki Bangkok legújabb járványát.

Az éjszakai klubok esete rávilágít a gazdagok büntetlenségére egy olyan országban, ahol a vagyoni különbségek elképesztően nagyok.

A befolyásos és tehetős ügyfeleket kiszolgáló luxusmulatókból a fertőzés átterjedt a Bangkok autópályáit és a vasúti síneket övező nyomornegyedekre is. Itt a társadalmi távolságtartás szinte lehetetlen. A fertőzés börtönökbe, építőtáborokba és gyárakba is átszivárgott.

A luxusklubokból átterjedt a fertőzés a szegénynegyedekbe

„A gazdagok buliznak, a szegények pedig elszenvedik a következményeket” – hangoztatta Sittichat Angkhasittisiri, Bangkok legnagyobb nyomornegyedének, a Khlong Toey-nak az elöljárója, ahol a koronavírus több száz embert fertőzött meg.

A fertőzések száma most összesen 175 ezer körül van – írta a Bangkok Post. Elmúltak azok az idők, amikor az Egészségügyi Világszervezet dicsérte Thaiföldet a koronavírus elleni küzdelem példás kezeléséért.

A thaiföldi járvány egybeesik azzal az időszakkal, amikor másutt a normalitás jelei mutatkoznak, és része annak a későn kitörő hullámnak, amely Délkelet-Ázsia nagy részében jelentkezik.

Megfelelő védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre. Thaiföld az AstraZeneca-vakcina helyi gyártására számít nyáron, amit az ország királya által ellenőrzött gyógyszergyár fog előállítani. Itt korábban még soha nem gyártottak oltóanyagot.

A phuyai azonban – így nevezik Thaiföldön az elitet – tengerentúli utakat foglalhat, hogy megkapja az odahaza nem elérhető oltóanyagokat. Az egyik 7000 dolláros oltási kirándulás Oroszországba júliusig elkelt.

A nincsteleneknek a stadionokban vagy más, közterületeken felállított ingyenes kórházakban várnak a gyermekágyakra. Az enyhébb megbetegedésekben szenvedő gazdagok drága szállodákban lábadoznak.

A társadalom nagyon-nagyon egyenlőtlen

– szögezte le Mutita Thongsopa, egy tejipari vállalat alkalmazottja.

Április 27-én húga hajnali 3-kor érkezett egy kormányzati tesztelőhelyre. Egész nap türelmesen várakozott, majd másnap és azután is. A sorban állás közben Supatra sms-ben panaszkodott a nővérének fáradtságról és gyomorproblémákról.

Május 1-jén végre sorra került, és tesztelték. Az eredmény pozitív lett, a nő öt nappal később meghalt. Supatra barátja, akinél szintén kialakult a Covid–19, még mindig kórházban van.

Az emberek úgy hullanak, mint a legyek

– mondta elkeseredetten Mutita.

Egy bangkoki bíróság két hónap börtönbüntetésre ítélte a Krystal és az Emerald vezetőit a járványügyi korlátozások megsértése miatt. Senki más ellen nem emeltek egyelőre vádat.

Amikor nagy hatalmú mágnások vagy politikusok keverednek gyanús ügyletekbe, a thaiföldi nyomozások általában elakadnak. A járvány nagyjából ezer ember halálát okozó harmadik hulláma azokból az éjszakai klubokból terjedt el, amelyekben a bűnözők és bűnüldözők barátsága nyílt titok.

„A thai kultúrában egyszerre lehet mosolyogni és hazudni” – ismertette a körülményeket Chuwit Kamolvisit, egy korrupcióellenes aktivista, volt parlamenti képviselő. „Talán a politikai túlélés reményében elfogadható ez. A koronavírus esetében azonban túl veszélyes.”

Politikai pályafutása előtt Chuwit bangkoki masszázsszalonokat üzemeltetett. Azt mondta: a rendőrök lekenyerezése nélkül lehúzhatta volna a redőnyt.

A bangkoki nyomornegyedekben nincs karantén

Nehéz megmondani, hogyan szivárgott át a koronavírus a menő klubokból Khlong Toey nyomornegyedébe, ahol több ezer ember él összezsúfolódva a vasúti sínek és egy bűzös csatorna mellett. Az egyik eredettörténet szerint a tavaszi járvány egy nőhöz köthető, aki gyakran fordult meg különböző klubokban.

„A hatóságok karanténról beszélnek, de az a gazdagoknak való” – mondta Sittichat elöljáró. „A mi házaink túl kicsik. Nincs hely elszigeteltségre.”

Egy másik Khlong Toey-i közösségben a lakosok egytizedének pozitív volt a vírustesztje.

A fertőzötteket egy szabadtéri közösségi központ hátsó részében, műanyag lapok mögött szigetelték el.

Khlong Toey lakói létfontosságúak Bangkok működéséhez. Ők szállítják a csomagokat és az elvitelre szánt ételeket, motorjaik a párás hőségben és szmogban Mercedesek mellett kanyarognak. Ők építik az üvegburkolatú társasházakat és a bevásárlóközpontokat. Hatalmas piacuk eteti Bangkokot zöldségekkel, gyümölcsökkel és a kavargó tenger gyümölcseivel.

A munkanélküliség, amely Thaiföld járványszerűen lezárt határai miatt egyébként is magas, Khlong Toey-ban az egekbe szökött. A túlélésben bízva egyes családok eladták a vakcinaregisztrációs kártyáikat, amelyeket magas kockázatú térség lakosaként kaptak.

Thaiföldön még nem kezdték meg teljesen a tömeges oltást, egyelőre a lakosság alig 2 százaléka átoltott. Néhány gazdag bangkoki lakos azzal kérkedett a közösségi médiában, hogy az oltásra jogosító igazolásokat a város legelszántabb, egyben legkiszolgáltatottabb lakóitól vásárolta meg.

(Borítókép:  Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok