Index Vakbarát Hírportál

Ez a három európai ország a legvonzóbb a külföldi befektetők számára

2021. június 14., hétfő 09:39

Tavaly Franciaország volt a legvonzóbb európai ország a külföldi befektetők számára, de csak hajszálnyival előzte meg az Egyesült Királyságot és Németországot – állapította meg az Ernst & Young tanácsadó cég a hagyományos felmérésében.

Az Európában eszközölt külföldi beruházások 2020-ban 13 százalékkal csökkentek. Ez volt az érdeklődés első két számjegyű megcsappanása több mint egy évtized elteltével. A visszaesés Németországban az átlagosnál kisebb volt, amit az Ernst & young „a járvány megfékezésében elért viszonylagos sikerekkel” magyaráz.

A befektetések megtorpanása egyértelműen a járvány és a járvány okozta bizonytalanságok következménye – állapította meg az EY.

A beruházások azonban az idén a jelek szerint újraindulnak, mivel a befektetők folytatják a 2020-ban szüneteltetett projekteket. Idén 40 százalékuk tervezi, hogy a következő évben Európában alapít vállalatot, vagy bővíti tevékenységét, szemben a 2020 elején mért mindössze 27 százalékkal.

A politikai döntéshozóknak a felkészültségre, a fenntarthatóságra, az ösztönzésre és az egyszerűsítésre kell összpontosítaniuk, hogy Európa még hosszú éveken át vonzó célpont maradjon – javasolja a tekintélyes tanácsadó cég.

A beruházások tekintetében az Európán kívüliek számára legvonzóbb szektor – nem véletlenül – a gyógyszeripar. Ide irányul a befektetések 62 százaléka.

Szinte holtversenyben az első három helyezett

Területi megoszlásban Franciaország tavaly 985 külföldi beruházási projektet vonzott – valamivel többet, mint Nagy-Britannia (975) és Németország (930). A járványt megelőző időszakhoz képest azonban veszített versenytársaival szemben. Ennek eredményeképpen „a három ország gyakorlatilag holtversenyben áll Európa első számú befektetési célpontjaként” – idézi az EY kutatását a Politico.

The most attractive countries for foreign investors in Europe last year were France, Germany and the UK, according to a new survey. https://t.co/uPI8UE27xi

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) June 10, 2021

„Minden szempontból kivételes körülmények között Franciaországnak sikerült egy második arannyal bővítenie 2020-ban az európai bajnok vonzerejének mezét” – mondta Franck Riester kereskedelmi miniszterhelyettes arra utalva, hogy Franciaország tavalyelőtt is az első helyen állt a rangsorban.

Franciaország vonzereje a kormány által a vállalkozásoknak nyújtott adócsökkentéseknek köszönhető – állítja Bruno Le Maire gazdasági és pénzügyminiszter.

Az év elején az üzleti szféra még aggodalmát fejezte ki, mivel épp Le Maire vétózta meg, hogy a Carrefour francia kiskereskedelmi óriást felvásárolja egy kanadai cég. A döntés egy pillanatra elriasztotta a külföldi befektetőket, és már kevésbé volt olyan vonzó az ország.

Az Ernst & Young hagyományos éves felmérésének első 18 évében az első helyen az Egyesült Királyság állt egészen 2019-ig. A brexit utáni bizonytalanság közepette azonban Franciaország átvette a helyét.

A jelentés biztosra veszi, hogy a külföldi befektetések Európában az idén ismét fellendülnek.

(Borítókép: Gyógyszergyár Franciaországban. Fotó: BSIP / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok