Index Vakbarát Hírportál

Nyilatkozott a fogva tartott belarusz főszerkesztő

2021. június 14., hétfő 19:43

Megjelent hétfőn a belorusz külügyminisztérium sajtótájékoztatóján a májusban őrizetbe vett Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, és a sajtó jelen lévő képviselőinek azt mondta, hogy jól érzi magát, senki sem bántalmazta – erről számolt be a rigai székhelyű, orosz nyelvű Meduza hírportál.

A Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított Nexta Telegram-csatorna 26 éves volt főszerkesztője az újságírói kérdésekre, hogy bántották és kínozták-e az előzetes őrizetben, azt válaszolta, hogy

kitűnően érzi magát, nagyszerű hangulatban van, nincs oka panaszra.

Hozzátette:

senki sem bántott, egy ujjal sem értek hozzám. Kérem, hogy kevesebb pletykát és találgatást terjesszenek az egészségi állapotomról. Anya, apa, ne aggódjatok. Tényleg minden rendben van.

Prataszevics kijelentette:

senki sem kényszerített együttműködésre a nyomozóhatóságokkal. Ez az én személyes választásom. Tudatában vagyok annak, hogy mekkora kárt okoztam az államnak.

Az újságíró hozzátette: soha nem lenne Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök támogatója, de

tiszteli őt, mint embert, akinek sikerült hatalmon maradnia a 2020-as ellenzéki tüntetések után is.

A belorusz nemzeti sajtóközpont által interneten élőben közvetített sajtótájékoztatón egyesek kétségbe vonták Prataszevics kijelentéseinek hitelességét, például a BBC újságírói tiltakozásul elhagyták a termet.

A belorusz hatóságok május 23-án vették őrizetbe Prataszevicset és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofija Szapegát, miután bombafenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair ír légitársaság Athén–Vilnius járatát, amelyen utaztak.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint szintén hétfőn egy minszki bíróság elutasította Szofija Szapega fellebbezését az őrizetbe vétele ellen. Védője, Aljakszandr Filanovics a fejlemény kapcsán elmondta, hogy a döntés ellen további fellebbezést nyújtanak be. Filanovics közölte továbbá, hogy védencét két ügyben vádolják, de ezeket nem árulhatja el titoktartási kötelezettségei miatt. Dzmitrij Hara, a belorusz Nyomozó Bizottság (SZK) vezetője mindazonáltal később egy sajtótájékoztatón elmondta: Szapegát társadalmi viszály szításával vádolják, valamint a közrendet súlyosan sértő tömeges megmozdulások szervezésével.

Rovatok