Index Vakbarát Hírportál

Javul a járványhelyzet Dél-Kínában, de a delta-mutáns súlyosabb tüneteket okoz

2021. június 16., szerda 05:56

A delta-törzs májusi felbukkanása óta Kuangcsouban, azaz Kantonban 146 fertőzöttet regisztráltak. Ketten közülük egészségügyi dolgozók. A járványt valamelyest megfékezték, ezért némileg enyhítettek a szigorú korlátozásokon. A járványnak azonban koránt sincs vége – figyelmeztetnek a kínai szakértők.

A hétvégén négy új fertőzöttet jelentettek. Másutt azonban a Covid–19 terjedésének enyhülésére utaló jelek alapján feloldottak néhány zárlatot öt kerületben. Korábban ezeket hermetikusan lezárták. Az emberek beléphettek ugyan a negyedekbe, de nem hagyhatták el, és a gyülekezés szigorúan tilos volt.

A korlátozások enyhítésének feltétele, hogy egy adott területen 14 egymást követő napon keresztül és három vagy több tömeges szűrési kör után ne regisztráljanak új fertőzöttet.

A 18,7 millió lakosú térségben azonban óvintézkedésként júliusra halasztották az eredetileg június végére tervezett középiskolai felvételi vizsgákat. Ezekre több mint 90 ezren jelentkeztek, jóval többen, mint tavaly – jelentette a South China Morning Post.

A fertőzöttek kezelésére egyetlen, viszont szigorúan ellenőrzött kórházat, a Nyolcadik Kórházat jelölték ki. Itt az egészségügyi személyzet mindennap és folyamatosan tesztel. A környéken élő lakók közül 373 668-at teszteltek, és mindegyikük eredménye negatív – mondta Csen Bin, a városi egészségügyi hivatal vezetője.

A kórház két alkalmazottjának – egy patológusnak és egy ápolónak – a tesztje azonban pozitív volt. Esetük azt igazolja, hogy a személyzet egy része nem volt eléggé óvatos – mondta Csao Vej. A Déli Orvosi Egyetem professzora arra is felhívta a figyelmet, hogy a most terjedő delta-mutáns a korábbinál sokkal fertőzőbb.

Rövid távon a megelőzési stratégia Kínában sikeres, de már most érdemes elgondolkodni azon, hogy a jövőben hogyan igazítsuk ki hozzáállásunkat

– mondta Csao.

„A tömeges oltás utáni járványmegelőzés a hazai és külföldi járványok megfigyelésétől függhet, kivált más országok bizonyos adatainak a felhasználásával” – tette hozzá a professzor.

A delta-mutánssal fertőzöttek állapota gyorsabban romlik

Az itteni orvosok szerint a delta okozta tünetek mások és veszélyesebbek az eredeti vuhani változatnál.

A betegek sokkal betegebbek, és állapotuk is gyorsabban romlik – idézte az állami televíziónak nyilatkozó szakembereket a New York Times. Az esetek négyötödében láz alakult ki, bár nem világos, hogy ez milyen arányú a korábbi esetekhez képest. A fertőzöttek szervezetében kimutatott víruskoncentráció a korábbinál nagyobb, majd fokozatosan csökken.

A betegek legfeljebb 12 százaléka válik súlyosan vagy kritikusan beteggé a tünetek megjelenésétől számított három-négy napon belül.

Korábban ez az arány 2 vagy 3 százalék volt, bár esetenként elérte a 10-et is.

Nagy-Britanniában és Brazíliában hasonló tendenciákat mértek, de azoknak a változatoknak a súlyosságát még nem erősítették meg.

Véd a kínai vakcina?

A Kínából származó jelentések alapján az Egészségügyi Világszervezet a delta-törzset májusban „aggodalomra okot adó változatnak” minősítette. A mutánst tavasszal azonosították Indiában, ahol számtalan halálesetet okozott. A delta azóta a domináns változattá vált Nagy-Britanniában, ahol az orvosok szerint fertőzőbb, és olyanokat is megfertőzhet, akik a koronavírus-vakcina két dózisából csak egyet kaptak.

A delta délkelet-kínai terjedése a kínai vakcinák hatásosságára irányítja a figyelmet.

A hatóságok nem közölték, hogy az új fertőzöttek közül hány beoltott van. Néhány más országban, ahol széles körben használják a kínai gyártmányú vakcinákat, például a Seychelle-szigeteken és Mongóliában a beoltottak körében egyre több a fertőzés, bár a jelentések szerint kevés betegnél alakult ki súlyos szövődmény.

Miközben a világ más részein még mindig küzdenek a koronavírustesztek beszerzésével és tömeges végzésével, Délkelet-Kína a ritka vegyi anyagok helyi gyártását használta fel a szinte elképesztő számú tesztelésre. Csupán Kantonban 32 millió, a szomszédos, hétmilliós Fosan városában pedig 10 millió tesztet végeztek.

A jelek szerint a tömeges vizsgálatok és a karantén lassította, de nem állította meg a járvány terjedését.

„A járvány még nem ért véget, és a vírus terjedésének kockázata továbbra is fennáll” – mondta Csen Bin.

(Borítókép: Tesztelnek egy férfit Guangzhou városában 2021. május 30-án. Fotó: STR / AFP)

Rovatok