Index Vakbarát Hírportál

Brexit: a brit kormány tárgyalni kíván a választási jogokról

2021. június 17., csütörtök 19:15

Tárgyalni kíván a brit kormány az Európai Unió tagországaival a Nagy-Britanniában élő uniós, illetve az Európai Unióban élő brit állampolgárok választási és választhatósági jogainak kölcsönös további garantálásáról – közölte a brit belügyminisztérium.

Azok az európai uniós polgárok, akik 2020 végéig, a brit tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött átmeneti időszak lejártáig letelepedtek Nagy-Britanniában, a brit belügyi tárca csütörtök esti tájékoztatása szerint a továbbiakban is jogosultak lesznek a részvételre a helyhatósági választásokon szavazóként és képviselőjelöltként.

Azok esetében, akik az átmeneti időszak december végi lejárta után érkeztek, a választási jogokat a jogosultságok kölcsönös biztosításának elve határozza meg a továbbiakban – számolt be az MTI.

A tárca szerint a Brexit óta egyes Európai Uniós tagállamok nem tartották fenn az ott élő brit állampolgárok választási jogosultságait. Ezért a brit kormány mindegyik tagországgal olyan megállapodásra törekszik, amely lehetővé teszi a náluk letelepedett brit állampolgárok részvételét a helyi választásokon, annak fejében, hogy ezeknek az országoknak a Nagy-Britanniában élő állampolgárait is megillethesse a szavazati jog a brit helyhatósági választásokon - áll a csütörtöki londoni belügyi nyilatkozatban.

Rovatok