Index Vakbarát Hírportál

Jól van korunk Jónása, akit lenyelt, majd kiköpött egy cet

2021. június 17., csütörtök 15:56

Nem rettent meg, és visszamegy a tengerre az a Cape Cod-i rákász, akit búvárkodás közben véletlenül lenyelt, majd fél perc elteltével fuldokolva kiköpött egy hosszúszárnyú bálna.

Michael Packard nagyjából 45 láb (csaknem 14 méter) mélyen merült a Massachusetts állambeli Provincetown partjainál, amikor váratlanul egy hatalmas ütés érte, majd elsötétült előtte a világ.

Érezte ugyan, hogy mozog, mégis arra gondolt, talán cápatámadás érte.

„Aztán körbetapogattam a sötétben, és rájöttem, hogy nem vesznek körbe fogak. Még nagy fájdalmat sem éreztem” – emlékezett vissza ijesztő élményére a CNN-nek.

Packard végül rájött, hogy egy bálna szájában kötött ki, amely megpróbálta lenyelni.

A tapasztalt búvár elmondta, hogy ekkor még mindig rajta volt a légzőkészüléke. Először arra gondolt: legfeljebb addig bírja, amíg van a palackban oxigén.

Aztán a családjára: „Oké, vége. Meg fogok halni. És a gyerekeimre meg a feleségemre gondoltam” – mondta. Nem látott más kiutat.

Nem tudni, ki lepődött meg jobban

A bibliai Jónástól eltérően Packard saját becslése szerint három nap helyett csupán harminc másodpercig volt az emlős állkapcsai között. A cet gyorsan a felszínre úszott, és kiköpte emészthetetlen zsákmányát.

„Hirtelen feljött a felszínre, és elkezdte rázni a fejét” – mondta Packard, aki kiszabadult, először felrepült a levegőbe, majd a vízben landolt.

Az óceánban lebegő Packardot egyik társa mentette ki a vízből. A legénység a partra vitte, majd nyomban egy közeli kórházba szállították. Packard zúzódásokat szenvedett, de egészében véve szerencsésen megúszta a kalandot.

NEARLY EATEN BY WHALE: Michael Packard just told us his incredible story. He says he was nearly swallowed by a humpback whale while lobster diving off the coast of Provincetown this morning. #NBC10Boston #NECN pic.twitter.com/9IE126H5rY

— Mike Manzoni NBC10 Boston (@MikeNBCBoston) June 11, 2021

A szokatlan találkozás valószínűleg baleset volt – véli Jooke Robbins biológus.

„Nem jellemző, hogy a hosszúszárnyú bálnák ilyesmit művelnek” – mondta a Provincetown-i Parti Tanulmányok Központjának igazgatója a CNN-nek.

Azt hiszem, ez meglepetés volt mindkettőjük számára.

Az általában 13-14 méteres, 25-30 tonnás hosszúszárnyú bálnák gyakran étkeznek a szakzsargonban tüdőnyelésnek nevezett módon. A gyorsan mozgó cet rövid idő alatt nagy mennyiségű táplálékot gyűjt a szájába.

Mintha a szánkba repülne egy légy

„Ilyenkor nem feltétlenül látnak mindent” – mondta a biológus, aki hozzátette, hogy a bálna Packardot vélhetően nem nyelte le, mivel méretes szája ellenére a nyelőcsöve nem elég tágas ahhoz, hogy egy ember átférjen rajta.

Ez egy kicsit olyan, mintha leülnénk egy igazán ízletes vacsorához, majd a szánkba repülne egy légy

– mondta szemléltető összehasonlítással Charles Mayo.

Történetesen a tengerbiológus fia, Josiah Packard a hajó kapitánya, aki a légbuborékok alapján figyeli a búvár mozgását. Mayo ott volt, amikor fia partra vitte Packardot, a mentők pedig kórházba szállították.

Mayo sem tudott visszaemlékezni olyan esetre, amikor egy búvár egy cet szájában kötött volna ki.

Szerinte azonban Packard valós veszélyben volt, ha nem is a lenyelés, hanem a saját tüdejében összegyülemlett légnyomás miatt.

Levegőnyomás alatt ugyanis a visszatartott lélegzet embóliát okozhat – magyarázta Mayo.

„Meg kellett őriznie a hidegvérét” – mondta. Csak egy profi képes arra, hogy ilyen helyzetből kimeneküljön.

A szerencsés rákász egyébként a New York Timesnak felidézve az esetet azt mondta, amint felépül, visszatér a tengerre.

(Borítókép: Hosszúszárnyú bálna. Fotó: Auscape / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok