Index Vakbarát Hírportál

Darabokat tépett ki a medve egy férfi testéből Romániában

2021. június 19., szombat 06:51

Hatórás életmentő műtétet kellett végrehajtani azon a pásztoron, akit a Hargita megyei Románandrásfalva közelében támadott meg egy medve péntek hajnalban – derül ki a Krónika cikkéből. A nagyragadozó egy tanyán rontott rá az 54 éves férfira, akinek darabokat és csontokat is kitépett a testéből. 

Áldozatát először a a székelyudvarhelyi, majd a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba vitték, ahol estére sikerült stabilizálni az állapotát egy rendkívül összetett hatórás műtét után, amelyben lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a támadásról tartott sajtótájékoztatón elmondta, a tárcája jogszabályt készít elő, amely egy-egy medvetámadás után 24 órán belül azonnali beavatkozást tesz lehetővé, a veszélyesnek ítélt nagyragadozót egy csendőrökből és rendőrökből álló egység lőheti le vagy kábíthatja el altatólövedékkel, hogy aztán emberlakta területektől távol eső vidékre szállítsák. Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök a maga részéről arra emlékeztetett, hogy a megyében tavaly 245 medvetámadás miatt futott be a hatóságokhoz kártérítési igény, de az incidensek valódi száma ennek akár a tízszerese is lehet.

Rovatok