Index Vakbarát Hírportál

Putyin rutinosan ellopta a show-t Joe Biden elől

2021. június 19., szombat 05:55

Nagyot nyert Vlagyimir Putyin a szerdai találkozón, amelyen Joe Biden amerikai elnökkel folytatott megbeszélést. Szakértők szerint az orosz elnök testbeszéde és sajtótájékoztatója is sikeresebb volt, miközben Bident több oldalról érték kritikák. Az Indexnek nyilatkozó elemző azonban arra emlékeztetett, hogy Putyin rutinosan szerepel a sajtó előtt, ráadásul a negyedik amerikai elnököt fogyasztja.

Bár politikai fronton nem volt áttörés, a sajtó elkezdte ízekre szedni Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai találkozóját. A két rivalizáló hatalom vezetői először találkoztak személyesen, mióta Biden januárban elfoglalta az Ovális Irodát. A világpolitikában uralkodó hidegháborús hangulat, valamint Biden és Putyin homlokegyenest ellentétes karaktere miatt benne volt a pakliban, hogy a találkozó emlékezetes marad.

Végül azonban a szenzáció elmaradt. Azon túl, hogy szinte semmiben nem értettek egyet, a két vezető visszafogottan, értelmesen beszélt a másikról.

Putyin elmondta, hogy a sajtó HAMIS KÉPET FEST BIDENRŐL, szerinte friss, vérprofi politikus az Egyesült Államok elnöke, akivel figyelmesen kell együtt dolgozni.

Joe Biden nehezebb helyzetben volt, mivel korábban megbízhatatlannak, sőt gyilkosnak nevezte Putyint, egy alkalommal pedig megjegyezte: szerinte az orosz elnöknek nincs lelke. Korábbi kijelentéseivel persze az újságírók is szembesítették. Bár Biden a konkrét kérdésre nem igazán tudott mit felelni, a találkozót követő sajtótájékoztatón jól érvelt. Elmondta, kapcsolatuk Putyinnal nem a bizalomról, hanem a közös érdekekről szól. Márpedig egyik fél sem akar újabb hidegháborút, viszont a kiegyensúlyozottabb politikai környezet mindkét ország érdeke. 

Az ördög azonban a részletekben bújik meg, márpedig szakértők Putyint hozták ki a találkozó győztesének.

A kanadai CTV News a két vezető kézfogását elemezte, és szerintük ebben Putyin szerepelt jobban. Az orosz elnök nemcsak higgadtabb volt, de ő foglalta el a rendezői baloldalt – a CTV Newsnak nyilatkozó szakértő szerint így a kéznyújtáskor ő takarta el Bident, ami pozíciófölényt sugall a kameralencséken keresztül. Ráadásul míg Putyin a helyezkedő sajtó felé fordult, Biden le sem vette a tekintetét az orosz elnökről, ami – mondta a szakértő – félelemre utalhat.

A nonverbális jelekre helyezte a hangsúlyt az amerikai jobboldali média is. A Fox News több adásában bizonygatta, hogy Biden „legnagyobb ellensége önmaga”, az elnök enerváltan viselkedett és nem tudta képviselni az amerikai érdekeket. A legkevésbé sem volt sportszerű, hogy a találkozó apropóján Donald Trump republikánus exelnök a Fox Newsnak adott interjút, amelyben hosszasan sorolta egykori eredményeit és kritizálta az új kormányzat diplomáciáját.

Elképesztően jó kapcsolatunk volt Oroszországgal. Fantasztikussá, mindkét ország számára jövedelmezővé válhatott volna, hiszen nekik a gazdaság a fontos, miközben számos olyan dolgot tudnak kínálni, ami nekünk szolgálhatott volna lehetőséggel. Nagyon sok jó dolog történhetett volna. Kiváló kapcsolatom volt Putyinnal

fogalmazott Trump. Nem tétlenkedett az orosz állami média sem, amely – nagy összhangban a Fox News híradásával – Biden hibáit igyekezett kidomborítani. Az RT washingtoni szerkesztősége az alt-right újságírót, Ben Swannt kereste meg, ő a találkozót követően az amerikai mainstream sajtót csepülte. Swann emlékeztetett arra, hogy Trump a fő sodor állandó támadása alatt állt, miközben – mint fogalmazott – Biden

annak ellenére szerencsétlenkedik a kamerák előtt, hogy a baráti sajtó kesztyűs kézzel bánik vele.

Ez azonban csak részben igaz. Éppen a CNN riportere kérdezett be úgy a sajtótájékoztató után, hogy Biden kénytelen volt bocsánatot kérni a válaszként nehezen értelmezhető dühkitörése miatt. Pedig az amerikai hírcsatorna tudósítója, Kaitlan Collins nem személyeskedett, teljesen jogosan kérdezte meg: mi a biztosíték arra, hogy Putyin a jövőben változtat agresszív magatartásán? Az RT-nek nyilatkozó Swann kritikáit igazolta, hogy Biden bocsánatkérésére a hírcsatorna furcsán reagált.

Értékelem az elnök bocsánatkérését, de semmi szükség nem volt rá. Az a munkánk, hogy kérdéseket tegyünk fel, amiből megismerjük, hogyan gondolkodnak a döntéshozók

mondta Collins a CNN műsorában, márpedig a megbocsátó hangnem Trump idejében valóban elképzelhetetlen lett volna.

De nem tett jót Biden megítélésének, hogy miközben előre leegyeztetett sorrendben szólított fel újságírókat, Putyin több mint egy órán át vitatkozott a sajtóval. Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute geopolitikai kutatócsoportjának vezetője az Index megkeresésére elmondta: az elmúlt huszonegy év alatt Putyin elképesztő rutinra tett szert, ráadásul személyiségéből adódóan élvezi is a sajtótájékoztatókat.

Válaszaiban jól használja az iróniát, a szarkazmust. Szereti orosz szóviccekkel megizzasztani a tolmácsokat

– mondta a szakértő. Bendarzsevszkij szerint lendületet adhatott az orosz elnöknek, hogy már a találkozó tényével győzelmet könyvelhetett el. Korábban ugyanis Biden azt hangoztatta, hogy az elfoglalt ukrán területek elhagyása és Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon engedése esetén hajlandó egy asztalhoz ülni Putyinnal.

Ehhez képest Ukrajnáról szinte szó sem esett, Navalnij esetében pedig az lett a vörös vonal, hogy az ellenzéki vezető ne haljon meg a börtönben

– folytatta Bendarzsevszkij Anton. A két vezető egyetlen konkrétumban egyezett meg, az pedig a washingtoni és a moszkvai nagykövetek visszahelyezése. A szakértő szerint azonban itt sem teljes az amerikai siker. Pár hónappal ezelőtt Oroszország törvényt hozott arról, hogy a „nem baráti országok” külképviseletei, vagyis az Egyesült Államok és Csehország nem alkalmazhatnak orosz állampolgárokat, márpedig ez a nagykövetségek működését jelentősen akadályozzák. 

Bendarzsevszkij Anton elmondta, ennek módosításáról a sajtótájékoztatókon szó sem esett, vagyis vélhetően az amerikai kirendeltségek továbbra is bajban vannak.

A szakértő ugyanakkor hozzátette, Putyin már a negyedik amerikai elnököt fogyasztja, és senki sem szerepelt sokkal jobban Bidennél. Viszonylag jó volt George W. Bush kapcsolata Putyinnal, Barack Obama részben, Trump pedig egyáltalán nem volt sikeres az orosz elnök társaságában. 

(Borítókép: Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönti egymást a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójuk előtt 2021. június 16-án. Fotó: Brendan Smialowski / AFP)

Rovatok