Index Vakbarát Hírportál

Kannibál egerek terrorizálják az embereket

2021. június 20., vasárnap 18:27

Nem csitul az egerek inváziója Ausztráliában, Új-Dél-Wales és Victoria államokban. Brisbane városát már elárasztották, a Mouse Alert nevű egérbejelentő oldal adatai szerint már Sidney-t fenyegetik a rágcsálók.

Az enyhe, de nyirkos nyári időjárás és a bőséges gabonatermés miatt a szokásosnál jóval több egér lepte el idén az ország délkeleti részét. Számuk hektáronként elérheti a háromezret, és tetemes károkat okoztak már eddig is azzal, hogy felfalták a búzát, az árpát és a repcét, mielőtt betakaríthatták volna.

A júniustól augusztus végéig tartó tél miatt félő, hogy tömegesen behúzódnak az otthonokba, tovább terrorizálva az embereket. Napközben általában rejtőzködnek, a legrosszabb sötétedés után következik, amikor milliónyi rágcsáló aktivizálódik egyszerre. Már így is rengeteg beszámoló látott napvilágot függönyökön mászkáló, alvó embereket megharapó, járművekbe fészkelő állatokról. Sok helyen vízzel teli vödrökbe állítják az ágyak lábait, de ez a módszer nem sokat ér. Reggelente az este elütött egerek tömegei tarkítják az utakat. Vizeletük és az elhullott bomló egértetemek szaga sok helyen elviselhetetlenné vált.

Nemcsak a terményekben okoznak kárt, és terrorizálják az embereket, hanem az egerek halálos vírusokat is hordozhatnak. A queenslandi állam egészségügyi hatóságai szerint a leptoszpirózisban (influenzaszerű betegség, amely agyhártyagyulladáshoz, veseelégtelenséghez, vérzéshez és légzőszervi szövődményekhez vezethet) szenvedők száma 2021-ben csaknem megduplázódott.

Bármelyik szénabála lehet inváziós gócpont. Mindössze három hét vemhesség után akár 10 egérből álló alom születhet. Egyetlen egérpár négy hónap alatt akár 90 utódot is világra hozhat. Nyolc hónappal később pedig ötszáz ivarérett egérből állhat a kolónia. És ez csak egyetlen egérpár produkciója; négy pár esetén már kétezres a szaporulat.

Az egyetlen legális méreg, amely bevethető ellenük, a cink-foszfidos csali. Ám hiába ölik egerek ezreit ezzel a módszerrel, nem látható, hogy csökkenne a számuk. Sok farmer ezért inkább felgyújtja a szénabáláit, így próbál megszabadulni tőlük.

Ezek az elvadult házi egerek (Mus musculus) nem őshonosak Ausztráliában, az európai gyarmatosítók hurcolták be már az első flottával 1788-ban. Úgy tűnik, kiválóan érzik magukat a földrészen, mert a mezőgazdasági területeken körülbelül tízévente a mostanihoz hasonló mértékben elszaporodnak. Amikor a populáció túl nagyra nő, és egyre kevesebb élelem jut számukra, általában agresszíven egymás ellen fordulnak, és kicsinyeiket, valamint gyengébb fajtársaikat egyszerűen megeszik.

Azaz kannibál üzemmódra váltanak.

Szakemberek szerint az egérinváziónak mindig ilyen drámai összeomlás vet véget. Most azért aggódnak, hogy ha nem lesz kellően hideg, sokuk túlélheti a telet, és jövő tavasszal még a mostaninál is robbanásszerűbb invázióval térhetnek vissza.

(Borítókép: Wikipédia)

Rovatok