Index Vakbarát Hírportál

Nem értékelték az európai politikusok, amit Orbán Viktor mondott

2021. június 21., hétfő 21:20 | aznap frissítve

Orbán Viktor szombaton A magyar függetlenség napja címmel a szovjet csapatok kivonulásának harmincadik évfordulóján tartott konferenciát, amelyen többek közt az Európai Parlament feloszlatásának és helyettesítésének lehetőségét is felvetette. Ötletét az európai politikusok nem fogadták örömmel.

A miniszterelnök azt mondta, hogy Európai Parlament zsákutcának bizonyult és hogy szerinte csak ideológiai érdekeket képvisel, emiatt az lenne a célszerű, ha az EP-be inkább a nemzeti parlamentek küldenének képviselőket. Hozzátette azt is, hogy a nemzeti parlamenteknek ezért  jogot kell adni arra is, hogy az unió jogalkotási folyamatát megállíthassák, ha úgy tapasztalják, hogy az nemzeti hatásköröket sért. 

Mindezt a külföldi médiumok és politikusok az Európai Parlament feloszlatására vonatkozó javaslatként értelmezték. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a Twitteren üzent Orbán Viktornak a javaslatával kapcsolatban. 

Csak azok gondolkoznak egy parlament feloszlatásán, akik nem szeretik a demokráciát 

– írta. 

Nem maradt rest Guy Verhofstadt sem, aki gyakran kritizálja Orbán Viktort, illetve a magyar kormány politikáját.

Tehát Orbán Viktor megkötné az Európai Parlament kezét, ahogy azt már megtette odahaza a magyar parlamenttel, a független médiával, a bíróságokkal, a civil szervezetekkel, a tudósokkal. Jól látható, hogy mindez egy putyini diktatúrához vezet majd előbb-utóbb...

– kommentálta a miniszterelnök felvetését. 

Rovatok