Index Vakbarát Hírportál

Új állatfajra bukkantak a schönbrunni állatkertben

2021. június 21., hétfő 11:31

Az állatkert vezetése tudományos szenzációként jelentette be a szűrőberendezésben talált, eddig ismeretlen garnélafajt.

Az orf.at számolt be arról, hogy a schönbrunni állatkert új fajjal bővült, bár erről igazából senki nem tudott, azaz még a vezetőségnek sem volt sejtelme, hogy tudományos felfedezés színhelye lesz a híres állatkert.

Már korábban is látták ezeket a rákokat, amikor a szűrőberendezéseket ellenőrizték vagy a halakat etették.

Az állatok mérete nagyjából 6,1 milliméter, és nagyon gyorsan szaporodnak

– jegyezte meg Anton Weissenbacher, az állattani osztályvezető Schönbrunnban.

A kutatók hetekig vizsgálták az új és a korábban már ismert fajok közötti különbséget, majd arra a következtetésre jutottak, hogy a sörték számában, hosszában és vastagságában bőven van eltérés az új fajnál. 

Ezt a garnélafajt Heteromysis schoenbrunnensisnek neveztük el, vagyis arról az állatkertről, ahol megtaláltuk 

– mondta Daniel Abed-Navandi, a Tenger Házának kurátora, aki azt is hozzátette, hogy a lezárások miatt bőven volt ideje kutakodni, ugyanis egy tengerbiológus a karanténban kénytelen-kelletlen, de a szárazföldön marad.

A kutatók szerint származását tekintve az új garnélafaj az Indiai-óceán térségében őshonos. Valószínűleg akkor került Ausztriába, amikor nagyjából 20 éve zátonyköveket szállítottak az állatkertbe, és feltételezhető, hogy az apró állatok a kövek repedéseiben bújtak meg az utazás idején.

Egyébként 2019-ben már felfedeztek egy másik garnélafajt is A Tenger Házában, tehát nem egyedi a mostani eset.

2010-ben – a schönbrunni állatkertben először – felfedeztek egy addig ismeretlen trópusi szárazföldi csigafajt, amely bizonyára Borneóból származott, és a nevét az akkori állatkerti igazgatóról, Harald Schwammerról kapta, és lett Schwammeria.

Rovatok