Index Vakbarát Hírportál

Több tizmillió AstraZeneca vakcina sorsa kérdéses Amerikában

2021. június 21., hétfő 20:29 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy eladományozzák azokat a vakcinákat, amelyek nem megfelelő módon készültek egy baltimore-i gyárban. A hatóságok egyelőre még vizsgálják, hogy a vakcinák biztonságosak-e.

Korábban az amerikai kormányzat azt ígérte, hogy 60 milliót eladományoznak azok közül a vakcinák közül, amelyeket az Emergent BioSolutions gyárában készítettek a Johnson and Johnson vakcináival együtt. Az utóbbiak közül néhánytól már biztosan meg kell szabadulni

Az AstraZeneca vakcinák esetében hétfőn úgy döntöttek, hogy ezeket egyelőre még további vizsgálatoknak vetik alá, hogy meggyőződjenek arról: valóban biztonságosak-e. 

Az Egyesült Államok ettől függetlenül továbbra is vállalja, hogy összesen 80 millió dózist adományoz el fejlődő országoknak. Most viszont úgy döntöttek, hogy ezek a vakcinák  azok közül fognak kikerülni, amelyeket a saját gyógyszerfelügyeleti hatóságuk már jóváhagyott (vagyis a Pfizer, a Moderna és a Johnson&Johnson oltóanyagaival lehet számolni, mivel az AstraZenecát az Egyesült Államokban még csak gyártják, de nem használják). 

Az adományozott vakcinák közül 14 millió Latin-Amerika, 16 millió Ázsia, 10 millió pedig biztosan Afrika országaiba menne majd. Ezeken kívül további 14 millió dózist menne azokba az országokba, amelyeket a Fehér Ház „regionális jelentőségűként” jelölt meg. 

Ezek a vakcinák is némi késéssel fognak azonban befutni. Korábban a kormányzat azt ígérte, hogy június végére akár már meg is érkezhetnek az országokba, de az újabb fejlemények fényében azt mondták, hogy július végén számolhatnak majd a kedvezményezettek a vakcinákkal. 

Az pedig, hogy mi lesz az AstraZeneca-vakcinák sorsa, a gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) döntése után fog kiderülni. 

Rovatok