Index Vakbarát Hírportál

Egykor Nándorfehérvár volt, most Manhattan épül a Száva partján

2021. június 23., szerda 13:22

Hárommilliárd dolláros beruházással monumentális urbanisztikai fejlesztés van folyamatban Belgrádban, a Száva folyó partján. Az 1,8 millió négyzetméteres építési területen 14 ezer új lakás épül. A Belgrád a vízen (Beogradu na vodi) ötletszinten először a jelenlegi szerb köztársasági elnöknek mint a Szerb Haladó Párt akkori miniszerelnök-jelöltjének, Aleksandar Vučićnak volt a 2012-es választási kampányígérete.

Az Egyesült Arab Emirátusokból érkezett befektetőkkel vágtak neki a projekt megvalósításának. Többek között 220 méter magas felhőkarcoló, új operaház, üzletközpont, 40 méter széles sugárút kiépítése is szerepelt a tervek között.  

A szerb kormány 2014-ben nyilvánította a beruházást kiemelt jelentőségűnek. 

Olyan szintű infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre, mint új híd és elkerülő utak építése, és a központi vasúti pályaudvart is új helyszínre kellett költöztetni.

A Száva-parti Manhattanként is emlegetett ingatlanfejlesztés fogadtatása nem egyöntetű. Városvédők a szerb főváros városszövetének feldúlásától tartanak, és jelentősen túlméretezettnek tartják a projektet.

A többszörös tulajdonosváltást követően a jelenlegi többségi tulajdonos, az Egyesült Arab Emirátusokban bejegyzett ingatlanfejlesztő, az Eagle Hills 68 százalékos tulajdonrészt ingyenesen kapott. A Direktno.rs szerb online hírportál szemlézte a régióban tekintélyesnek számító horvát Nacional hetilapot, amelynek értesülései szerint az olajmonarchia ingatlanfejlesztő cége valójában egy Aleksandar Vučić szerb államfőhöz közeli érdekcsoport pénzmosodája.

Rovatok