Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea nem akar időt pazarolni az Egyesült Államokra

2021. június 23., szerda 22:06

Észak-Korea nem fontolgatja, hogy kapcsolatba lépjen az Egyesült Államokkal – jelentette ki Ri Szongvon észak-koreai külügyminiszter szerdán.

Még csak nem is fontolgatjuk bárminemű kapcsolat lehetőségét az Egyesült Államokkal. Úgyse vezetne sehová, és csak értékes időt pazarolnánk el

 – hangsúlyozta Ri Szongvon, akit a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézett.

A kommunista diktatúra külügyminisztere úgy fogalmazott, hogy tárcája üdvözli Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos húgának, Kim Jodzsongnak a minapi állásfoglalását az ügyben. Mint mondta, Kim Jodzsong közleménye arra szolgált, hogy eloszlassa az Egyesült Államok „elhamarkodott bírálatait, találgatásait és várakozásait.”

Joe Biden amerikai elnök kormánya felülvizsgálta a kommunista állammal szemben folytatott eddigi politikát, mondván, hogy gyakorlati eszközökkel próbálják majd rávenni Phenjant a nukleáris leszerelésre. Kim Jodzsong azonban kedden megüzente Washingtonnak, hogy „az Egyesült Államok által dédelgetett téves elvárások még keserűbb csalódást okozhatnak”.

Kim Jodzsong az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapárt propaganda- és agitációs osztályának vezetője. Feltehetően arra reagált, hogy Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap az amerikai ABC televíziónak adott interjújában azt mondta, a washingtoni kormányzat érdekesnek találta Kim Dzsongun kijelentését arról, hogy a phenjani vezetés kész a párbeszédre és a szembenállásra is az Egyesült Államokkal.

Világos jelzést várunk Phenjantól arra, vajon készen állnak-e rá, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek és elinduljunk ebbe az irányba

 – fogalmazott Jake Sullivan.

Rovatok