Index Vakbarát Hírportál

Súlyos incidens a Fekete-tengeren: az oroszok figyelmeztető lövést adtak le a egy brit romboló útvonalára

2021. június 23., szerda 13:57

Figyelmeztető lövéseket adott le egy brit romboló útvonalára egy orosz hadihajó a Fekete-tengeren – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. A britek nem tudnak róla.

Oroszország a parti őrség egy hajójáról figyelmeztető lövéseket adott le, egy Su-24-es katonai repülőgépről pedig három bombát dobott le a Fekete-tengeren a brit királyi haditengerészet HMS Defender nevű rombolójának útjába, miután az állítólag három kilométerre behatolt az ország felségvizeire a krími Fiolent-foknál – írja az orosz védelmi minisztérium közlésére hivatkozva mások mellett a BBC , a Bloomberg  és a RIA Novosztyi

A tájékoztatás szerint az orosz Fekete-tengeri Flotta a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrszolgálatával közösen határsértést állított meg. 

A brit hajó nem reagált arra a figyelmeztetésre, hogy fegyvert fognak használni ellene, az incidens után visszafordult

– állítja az orosz védelmi tárca. 

Oroszország 2014-ben annektálta a Krím félszigetet, melyet a Nyugat továbbra is ukrán területként tart számon. 

A brit védelmi minisztérium nem tud figyelmeztető lövésekről, tweetje szerint az HMS Defender „ukrán felségvizeken haladt át a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően". 

No warning shots have been fired at HMS Defender.

The Royal Navy ship is conducting innocent passage through Ukrainian territorial waters in accordance with international law.

— Ministry of Defence Press Office (@DefenceHQPress) June 23, 2021

  

Direkt ment oda?

Orosz hírforrások közlése szerint az incidenst követően Moszkvában bekérették a brit katonai attasét a védelmi minisztériumba. Valerij Geraszimov tábornok, orosz vezérkari főnök az esettel kapcsolatban kifejezésre juttatta: a NATO-erők rendszeresen provokatív műveleteket szerveznek a Fekete-tengeren és a Balti-tengeren, ami miatt hasonló incidensek fordulhatnak elő, és fokozzák a feszültséget a katonai körzetekben. 

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség megjegyezte: az 1936-ban aláírt montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény korlátozza a Fekete-tengeren tartózkodó, tengeri partszakasszal nem bíró külföldi országok hadihajóinak a számát, illetve három hétben határozza meg a tartózkodási idejüket. Leszögezi azt is, hogy egyszerre maximum kilenc, harmincezer tonna össztömeget nem meghaladó hadihajó tartózkodhat a vízterületen. 

A külföldi hadihajók behajózása a Boszporusz-szoroson keresztül történik, amelynek ellenőrzését az egyezmény értelmében kizárólag Törökországot illeti meg. A dokumentumba foglaltak alapján legalább 15 nappal előre kell jelezni Ankarának a hadihajók érkezését.

Mindenki mindenkit provokál

A történteket Kijev sem hagyta szó nélkül. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter – megerősítve a figyelmeztető lövések leadását – hangsúlyozta:

a történtek jól szemléltetik Oroszországnak a Krím militarizációját is magába foglaló „agresszív és provokatív politikáját", amely fenyegetést jelent Ukrajnára és szövetségeseire.

Ukrajna és a NATO-szövetségesek közötti új típusú Fekete-tengeri együttműködésre van szükség – hangsúlyozta Kuleba. 

Eközben a washingtoni orosz nagykövetség a Twitteren arra szólította fel az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy mondják le a június 28. – július 10. között Ukrajna területén és a Fekete-tenger medencéjében Sea Breeze-2021 kódnéven megtartandó nemzetközi hadgyakorlatot – mutat rá az MTI.

Meglehet, a múlt hét pénteken a dél-ukrajnai Odesszában kikötött brit hadihajó ezzel a céllal tartózkodott a Krím környékén, de ez egyelőre nem nyert megerősítést. Az ukránok mindenesetre azt közölték, hogy az állig felfegyverzett Defender „a NATO baráti látogatásának keretében érkezett" az ukrán partokhoz. 

Az orosz misszió szerint a manőverek mérete és „agresszív jellege" nem segíti elő a régió biztonságát, „megnöveli a nem szándékos incidensek kockázatát", és ösztönzi Kijev „militarista hajlamait".

A kijevi amerikai nagykövetség korábban arról adott ki tájékoztatást, hogy a hadgyakorlaton az Egyesült Államok mellett 31 ország vesz majd részt, mintegy ötezer katonával, 32 hajóval és 40 repülőgéppel.

Rovatok