Index Vakbarát Hírportál

A helyreállítási alapból növelnék a rendőrség létszámát az Egyesült Államokban

2021. június 24., csütörtök 11:30

Joe Biden amerikai elnök sürgeti az amerikai nagyvárosokat, hogy használják fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági következmények kiigazítására szolgáló élénkítő csomag 350 milliárd dolláros részét a közbiztonság helyreállítására, akár a rendőrállomány járvány előtti méretének megnövelésével. 

A meleg idő beköszöntével számos amerikai városban elharapózott a fegyveres erőszak, amit az amerikai elnök a laza fegyvertartási szabályok számlájára írt. A demokraták igyekeznek szigorítani a vonatkozó jogszabályokon, de a törvényhozásban a republikánusok ezt rendre el is kaszálják.

Mivel a fegyveres erőszak és a rendfenntartás központi témája lehet a jövő évi kongresszusi választásoknak, az amerikai elnök vélhetően jobbnak látta – pártjának baloldali szárnyának nemtetszése ellenére – a rendőrség anyagi támogatásával megfékezni a bűnözést, mint megkockáztatni, hogy emiatt bukják el a demokraták a törvényhozást. Jelenleg a demokraták vannak többségben a képviselőházban, a szenátus pedig 50-50 arányban oszlik meg a két párt között.

Míg a Demokrata Párt baloldali szárnya azonosult a Black Lives Matter mozgalom egyik követelésével, miszerint csökkenteni kell a rendőrség finanszírozásának a mértékét, a helyzet úgy hozta, hogy ennek éppen az ellenkezője valósul meg. 

Joe Biden, aki delaware-i szenátorként kidolgozta annak az 1994-es bűnügyi törvénynek a szövegét, ami feketék tömegeinek a bebörtönzéséhez vezetett, leszögezte:

Nem most van annak az ideje, hogy hátat fordítsunk a rendfenntartásnak és a közösségeinknek. 

Az elnök mindazonáltal nem csak a rendőrség finanszírozásának emelését támogatta – indítványozta, hogy a szociális szférában dolgozókra is költsék a pénzt. 

(BBC)

Rovatok