Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Nincs olyan törvény, amely a homoszexualitásra vonatkozna

2021. június 24., csütörtök 14:46

Az új magyar szabályozás arról szól, hogy a gyermek hogyan és miképpen ismerkedik meg a szexualitás egyébként nehéz és bonyolult kérdéskörével, ennek eldöntése kizárólag a szülő dolga; ez egy gyermek- és szülővédelmi törvény – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását megelőzően.

Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Magyarország számára megtiszteltetés, ha bármelyik kormányfő vagy az Európai Tanács elnöke érdeklődik egy magyar törvény iránt.

Szívesen elmondom nekik, hogy szó sincs semmilyen törvényről, amely a homoszexualitásra vonatkozna. Ez a törvény nem erről szól, ez a törvény a gyermekek neveléséről, bármilyen szexuális tartalmú neveléséről szól

– fogalmazott.

A kérdésre, hogy mi a véleménye arról a közös állásfoglalásról, amelyet tizenhat tagállami vezető fogalmazott meg, és amelyben a tolerancia fontosságára hívták fel a figyelmet, a kormányfő azt mondta: mindig jobb előbb elolvasni valamit, és csak azután reagálni arra, ez a helyes sorrend.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a szabályozás arról szól: a szülők dolga annak eldöntése, hogy a gyermek hogyan és miképp ismerkedik meg a szexualitás kérdéskörével.

Az államnak pedig az a dolga, hogy megteremtse a feltételeit annak, hogy a szülők ezeket a jogaikat valóban gyakorolni tudják. Ez egy gyermek- és szülővédelmi törvény

– fogalmazott.

Újságírói kérdésre azt is mondta, hogy a jogok harcos védelmezője, és szabadságharcos volt a kommunizmus alatt, amikor a homoszexualitás büntetendő volt.

Szóval én a homoszexuális fickók jogait védem. Ez a törvény nem arról szól, hanem a gyerekek és a szülők jogairól

– jelentette ki Orbán Viktor (az MTI ezt a részt másképp fordította, de a hvg.hu felvételén elhangzottak pontosabban így érthetők).

Szintén a hvg.hu videója alapján a kormányfő hozzátette: a törvény mindenféle szexuális beavatkozásra vonatkozik, arról szól, hogy kizárólag a szülők döntsenek a gyerekek szexuális felvilágosításának mikéntjéről.

Azzal kapcsolatban, hogy szó lesz-e az EU-csúcson a törvényről, azt válaszolta: nem szerepel a napirenden, de mindenkinek a rendelkezésére áll, aki megtiszteli Magyarországot azzal, hogy megkérdezi a törvényről.

A magyar–német-mérkőzés körül kialakult politikai feszültségekkel kapcsolatban egy másik újságírói kérdésre az MTI szerint azt mondta: a sport globális, és a politikai témákkal óvatosnak kell lenni. Egyes országokban bizonyos dolgok megengedettek, más országokban pedig nem – mondta.

Ha a sportot összekeverjük a politikával, akkor egész nagy területeket, illetve azokat, akik kulturálisan más állásponton vannak, mint mi, kizárunk a globális körből. Ez nem helyes

 – fogalmazott. Orbán Viktor szerint a sportot el kell választani a politikától.

A magyar csapat eredményére kitérve kiemelte: „a csapatunkra büszkék vagyunk, ez egy nemzeti csapat”, akikről azt is mondta, hogy halált megvető bátorsággal küzdöttek Münchenben, a helytállásuk pedig minden magyar ember számára bátorító.

(Borítókép:  Orbán Viktor nyilatkozik az  Európai Unió csúcstalálkozóján 2021. június 24-én. Brüsszelben. Fotó: JOHN THYS / various sources / AFP)

Rovatok