Index Vakbarát Hírportál

Így válhat hivatalosan brit alattvalóvá

2021. június 25., péntek 05:51

A brit bevándorlási hivatal 28 napos hosszabbított határidőben szabta meg az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok tartózkodási státuszának rendezését. A belügyminisztérium ugyanakkor határozatlan időt biztosít a letelepedési kérelem benyújtására, ha a késedelem észszerűen indokolható.

A kérelmek benyújtásának eredeti határideje június vége.

Eddig a 27 uniós tagállamot, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát tömörítő Európai Gazdasági Térség, az EGT csaknem 5,6 millió állampolgára és hozzátartozóik nyújtottak be letelepedési kérelmet. Eközben négyszázezer ügy függőben van. A kormány segélyvonalát naponta több ezren hívják.

A pontosan öt évvel ezelőtti, 2016-os brexitnépszavazást követően az Egyesült Királyságban élő EGT-állampolgárok számára bevezették a letelepedési státuszt.

Ez lehetővé teszi számukra, hogy megőrizzék a tartózkodási, utazási, munkavállalási, valamint az egészségügyi ellátáshoz és szociális juttatásokhoz való korábbi hozzáférési jogokat.

A legtöbb kérelmet eddig a lengyelek (975 ezer) és a románok (918 ezer) nyújtották be.

Május végéig több mint 140 ezer Nagy-Britanniában élő magyar állampolgár folyamodott letelepedési engedélyért, a becslések szerint azonban többen élnek kint.

Akiknek a kérelmét a jövő heti határidőig nem zárják le, nem veszítik el a maradás lehetőségét, mivel jogaikat a törvény védi – mondta a bevándorlási miniszter.

Kevin Foster hozzátette, hogy a bevándorlási hivatalok értesítést küldenek azoknak, akik nem tisztázták a helyzetüket. Ebben azt tanácsolják, hogy 28 napon belül kérelmezzék helyzetük rendezését.

A tárcavezető szerint haladékot kapnak, akik észszerű magyarázattal szolgálnak kérvényük késedelmes benyújtásáért. Példaként azokat a diákokat említette, akik az első egyetemi jelentkezéskor döbbenhetnek rá, hogy nem rendelkeznek letelepedési státusszal.

Az új bevándorlási rendszer célja Foster szerint az, hogy a brit munkáltatók elsősorban az Egyesült Királyság piacáról toborozzák alkalmazottaikat.

„Lehetővé tesszük, hogy a világ minden részéből el tudjanak nálunk helyezkedni olyan készségekkel rendelkező emberek, amelyeknek az elsajátítása időigényes. Úgy véljük azonban: olyan munkakörök esetében, amelyek betanítása kevesebb időt vesz igénybe, az a helyes, ha arra ösztönözzük a munkáltatókat, hogy elsősorban a hazai munkavállalóknak kínáljanak jövedelmező és jó állásokat” – idézte a bevándorlási minisztert a BBC.

A küszöb öt év

Az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok június 30-ig kérelmezhetik, hogy az Egyesült Királyságban maradhassanak.

Két státuszért folyamodhatnak, amelyeket az különböztet meg, hogy előtte mennyi időt töltöttek a szigetországban.

Letelepedési engedélyt kaphat, aki igazolni tudja, hogy 2020. december 31. előtt legalább öt évig folyamatosan az Egyesült Királyságban tartózkodott. Május 31-ig ezt 2,75 millió külföldi kapta meg.

A letelepedési előengedély azok számára elérhető, akik 2020 végéig öt évnél rövidebb ideig tartózkodtak az Egyesült Királyságban. Május 31-ig 2,28 millió külföldi kapott ilyen státuszt. A jövőben letelepedési engedélyért folyamodhatnak, de semmi sem szavatolja, hogy megkapják.

Türelmi időt kapnak

A bevándorlási miniszter szerint a segélykérelmezők juttatásait nem állítják le azonnal, még akkor sem, ha nem kapták meg a letelepedési engedélyt. Rendezett engedély hiányában azonban senki sem folyamodhat segélyért, nem dolgozhat és bérleti szerződést sem köthet Nagy-Britanniában.

A belügyminisztérium új útmutatást adott ki a határőröknek, miután a múlt hónapban egyes uniós állampolgárokat hosszú időre feltartóztattak a határon. A Lordok Házának európai ügyekkel foglalkozó bizottsága előtt Foster kijelentette, a cél az, hogy június 30. előtt minél több embert átjuttassanak a – mint mondta – bejárati ajtón.

Azt nem tudni, hogy hány, az Egyesült Királyságban élő uniós polgárnak kell még letelepedési engedélyért folyamodnia, ami lehetővé tenné számukra, hogy június 30. után legálisan maradhassanak az Egyesült Királyságban.

Az unió becslése szerint több tízezren nem adták be idejében kérelmüket, sokan közülük pedig kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Kivált az idősek és a gondozásra szoruló gyermekek sorsa bizonytalan, ezért az EU arra kérte fel a brit belügyminisztériumot, hogy garantálja a késedelmes kérelmezők jogait.

A brit kormány válaszában leszögezte, hogy „könyörületes és rugalmas” megközelítést fog alkalmazni, ezért 28 napos haladékot ad azoknak, akik elfogadható indokkal igazolják a késés okát. Arra is ígéretet tett, hogy a kérelem benyújtását követően nem fognak ellenük intézkedni.

Az EU szerint ezzel szemben aggodalomra ad okot, hogy Nagy-Britannia hol engedékenyen, hol ellenségesen viszonyul a bevándorlókhoz.

(Borítókép:  Carl Court / Getty Images)

Rovatok