Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: A magyarok értik, hogy mit jelent a túlerővel szemben harcolni

2021. június 26., szombat 07:25

A magyarok barátként és keresztény testvérként tekintenek a szlovénekre, és örülnek annak, hogy szomszédok lehetnek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este Ljubljanában.

Mint megírtuk, Orbán Viktor a szlovén államiság 30. évfordulója és Szlovéniának az Európai Unió Tanácsában betöltendő elnöksége alkalmából rendezett állami ünnepség díszvendége volt. Az MTI beszámolója szerint a miniszterelnök kiemelte: a magyar nép üdvözletét és nagyrabecsülését hozta a szlovéneknek.

Ha Szlovéniába jövünk, egy gyönyörű országot látunk. Amikor a szlovén történelemkönyvet kinyitjuk, egy évezredes nép sorsát olvassuk. Önök harminc éve hatalmas lélekjelenléttel és bátorsággal, szinte fegyvertelenül kivívták a függetlenségüket és szabadságukat. Az egész világ megértette, hogy Szlovénia a bátrak hazája, aki visszaköveteli a saját országát

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a magyarok értik, hogy mit jelent a túlerővel szemben harcolni.

Egy nemzet nagyságát a hagyománya, a lelke és a büszkesége határozza meg. Mi látjuk azt a munkát, kreativitást és nyugodt lelki erőt, amellyel Önök látványosan sikeressé tették Szlovéniát. Nekünk, magyaroknak, Magyarországnak is annál jobb, minél erősebb, gazdagabb és boldogabba szomszédunk. Az ilyen ország, az ilyen szomszéd Magyarország értékét is növeli. Büszkék vagyunk az Önök barátságára. Magyarország tiszteleg Szlovénia népe és bátor vezetői előtt. Isten áldja Szlovéniát!

– zárta beszédét a magyar kormányfő.

A péntek este a ljubljanai Köztársaság téren megrendezett állami ünnepségen felszólalt Borut Pahor szlovén államfő és Janez Jansa kormányfő, a külföldi vendégek közül pedig Orbán Viktor mellett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovic horvát kormányfő és Luigi di Maio olasz külügyminiszter.

Szlovénia és Horvátország harminc évvel ezelőtt, 1991. június 25-én kikiáltotta függetlenségét, ami háborúhoz vezetett az akkori Jugoszlávián belül, és elindította a szövetségi állam szétesését.

Orbán Viktor Brüsszelből utazott Ljubljanába; a Fidesz elnöke és Novák Katalin, családokért felelős miniszter, a Fidesz alelnöke Giorgia Melonival, a szélsőjobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnökével tárgyalt szerda este Brüsszelben. Havasi Bertalan a tárgyalásról úgy tájékoztatta az MTI-t: az európai politikai és pártélet változásairól cseréltek eszmét, és kifejezték elkötelezettségüket az európai jobboldal egyesítése, valamint az aktív részvétel mellett az Európa jövőjéről szóló vitában.

Rovatok