Index Vakbarát Hírportál

Újabb siker, augusztus 1-től a Zöld-foki Köztársaságba is lehet utazni magyar védettségi igazolvánnyal

2021. június 26., szombat 08:33

A magyarok védettségi igazolványát már 18 országban fogadják el, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek este megjelent rendelete rögzíti a listát. Nézzük, hova indulhatunk szabadon!

Szijjártó Péter külügyminiszter nap mint nap újabb országokat harangoz be, ahol kétoldalú megállapodás rögzíti a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadását. A tárgyalásoknak köszönhetően már 18 országban fogadják el a magyar védettségi igazolványt. Erről június 26-án, péntek este ismét kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönnyben, amely egy újabb országot rögzít: augusztus 1-től már a Zöld-foki Köztársaságba is szabadon utazhatunk. 

A külügyminiszter által jegyzett rendelet ismét felsorolja a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló, kétoldalú megállapodást kötött országokat. Ezek a következők:

  1. Albán Köztársaság
  2. Bahreini Királyság
  3. Ciprusi Köztársaság
  4. Cseh Köztársaság
  5. Észak-macedón Köztársaság
  6. Georgia
  7. Horvát Köztársaság
  8. Kazah Köztársaság
  9. Marokkói Királyság
  10. Moldovai Köztársaság
  11. Mongólia
  12. Montenegrói Köztársaság
  13. Szerb Köztársaság
  14. Szlovák Köztársaság
  15. Szlovén Köztársaság
  16. Török Köztársaság
  17. Ukrajna
  18. Zöld-foki Köztársaság

Tájékozódjon indulás előtt

Indulás előtt, jobb, ha tájékozódik, ugyanis nem mindenhol elég csak a plasztikkártya. Horvátországba például már úgy utazhatunk, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban, azaz sem védettségi igazolvány, sem az oltás igazolása nem szükséges, illetve nincs teszt- és karanténkötelezettség. Azonban visszafele már gondban lehet, aki kártya nélkül nyaralt az Adrián: a konzuli szolgálat tájékoztatás szerint kifelé nem, de Magyarország felé kérik a védettségi igazolványt, és ha valaki nem tudja felmutatni, tíznapos karanténba kerül.

A konzuli szolgálat honlapján részletes tájékoztatást lehet kapni az országokba való további beutazási feltételekről.

Rovatok