Index Vakbarát Hírportál

Trump nem tért jobb belátásra, hiába imádkozott a járványügyi vezető

2021. június 27., vasárnap 18:39

A Washington Post két újságírója több száz órányi interjú alapján rekonstruálta a Trump-kormányzat járványügyi ámokfutását. Könyvükből kiderül, hogy a legmagasabb szintű egészségügyi tanácsadók sem tudták észre téríteni a volt elnököt.

Nehéz megbecsülni, mekkora szerepet játszott Donald Trump bukásában az amerikai elnök járványkezelési módszere, de biztosak lehetünk benne, hogy nem kicsit. Az Egyesült Államokban néhány napja lépte át a 600 ezret a Covid miatt elhunytak száma, és emögött a közvélemény egy jelentős része a volt elnök felelőtlen, a tudományos tanácsadók javaslatait félresöprő magatartását látja.

A Washington Post két újságírója, Yasmeen Abutaleb és Damian Paletta elhatározta, hogy az Ovális Iroda és a Fehér Ház különböző tereiben megtörtént események, elhangzott beszélgetések alapján írnak egy könyvet, amely megpróbálja rekonstruálni, hogyan is próbált küzdeni a járvánnyal a Trump-adminisztráció. Az újságírók több száz órányi interjúanyagot dolgoztak fel 2020 januárjától kezdve, könyvüknek pedig a Nightmare Scenario, tükörfordításban a Rémálom forgatókönyv címet adták. A kötet június 29-én jelenik meg.

A könyvből készült kivonatból a Business Insider a Robert Redfielddel történteket emelte ki. Ő volt a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) vezetője a Trump-kormányzat idején. Amikor megjelent a hír, hogy Donald Trump és felesége, Melania elkapta a vírusfertőzést,

a járványügy vezetője azért imádkozott, hogy az elnök felépüljön, s egyben azért is, hogy az elnök a saját bőrén tapasztalva a betegséget, végre felfogja, mivel áll szemben, és az ország – Trumppal egyetemben – elkezdje betartani a tanácsadók javasolta járványügyi korlátozásokat.

Eladdig Trump még a maszkot sem volt hajlandó felvenni a több ezer fő részvételével tartott kampánygyűléseken, s ezzel az Egyesült Államok lakosságának azt sugallta, hogy nincs szükség ilyen szintű védekezésre.

Ahogy a könyvben áll,

Redfield magában azért imádkozott, hogy Trump üzenje meg az amerikaiaknak, hogy hallgassanak az egészségügyi hatóságok vezetőire, mielőtt túl késő lenne.

De ilyen nem történt, ahogy kiengedték a kórházból, Trump visszament a Fehér Házba, és maszk nélkül pózolt a kamerák előtt. Úgy mozgott maszk nélkül a Fehér Ház dolgozói, tanácsadói és a politikusok között, hogy közben minden valószínűség szerint még hordozta a fertőzést.

Ez már nem a könyv része, de nem Redfield volt az egyetlen magas rangú egészségügyi vezető, aki megpróbálta józan észre téríteni a védekezésre fittyet hányó Trumpot.

Tavaly júliusban az elnök vészmadárnak nevezte Anthony Faucit, legfőbb járványügyi főtanácsadóját, az Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatóját, amikor felhívta a figyelmet a gyorsan terjedő vírus veszélyeire. Egy ízben azt mondta róla, Faucinak tele van a nadrágja a Covid miatt, később pedig szidalmazta, amiért nem támogatja a járványügyi stratégiáját.

Fauci idén februárban arról beszélt, hogy annyi rosszat kapott Trumptól a nyilvánosság előtt, hogy tavaly április óta rendőri védelem alatt kénytelen élni a mindennapjait.

Rovatok