Index Vakbarát Hírportál

Szeptemberben jön a jogállamisági rapportőr

2021. június 27., vasárnap 20:59

Az Európai Unió portugál soros elnöksége megtartotta második meghallgatását a magyar jogállamiság helyzetéről. Miután a témáról készült jelentést jegyző Judith Sargentini távozott Brüsszelből, az ügyeket rapportőrként a francia Gwendoline Delbos-Corfield veszi át, akivel a Klubrádió készített interjút.

A meghallgatás után Varga Judit igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy a hazai és a nemzetközi baloldal ismét fenyegeti Magyarországot, és Brüsszel már megint a jogállamisággal zsarolja hazánkat. Ezzel kapcsolatban a rapportőr azt mondta, hogy

ők már nem fognak senkit az orruknál fogva vezetni. Pár évvel ezelőtt még gondolhatták, hogy lehet a zavarosban halászni, és azt is gondolták, hogy ki tudják magukat mindenből magyarázni. Ugyanakkor azt gondolom, ők maguk is tisztában voltak azzal, hogy mi a baj, és ezért próbáltak magyarázkodni. Hányszor hallottuk, hogy állandóan csak Magyarországgal foglalkozik az unió, amin ők fel voltak háborodva.

Arra az érvre, hogy az úgynevezett pedofiltörvényt csak a gyermekek védelmében fogadták el, Delbos-Corfield úgy reagált, hogy ő már akkor azt gondolta erről, hogy

megint csak megbotránkoztatják az embereket. Ugyan ki ne akarná megvédeni a gyerekeket? Mindenki csak azt akarja! Őszintén állítja mindenki, hogy az az érvelés, amit a kormány előad, nem védi meg a gyerekeket, mindeközben megbélyegzi a szivárványközösségeket. Nem beszélve arról, hogy alapvető emberi jogokat sért a törvény. Pont.

A megbízott a további lépésekről azt mondta, hogy újabb meghallgatásnak kellene lenni. Várakozáson felülinek tartja, hogy Szlovénia jelezte, nyitott a kérdésben. Ennek hatalmas jelentősége lenne, hiszen „Orbán és Janes Jansa jó barátok”. A harmadik meghallgatás azonban valószínűleg az utolsó lesz, utána begyűjtik a tagállamok javaslatait a jogállami helyzet értékeléséről és szankcionálásáról, majd következhet a szavazás.

Arra a kérdésre, hogy tapasztalja-e, hogy a magyar kormánynak szándékában áll megváltoztatni a viselkedését és a politikáját, Delbos-Korfield azt válaszolta:

Egyáltalán nem. Sőt épp az ellenkezőjét, hisz a portugál kormánytól már legalább egy hónapja tudta a kormány, hogy meghallgatás lesz, mégsem történt semmilyen változás a viselkedésükben. Sőt, még vehemensebben támadnak. Épp ezért kell cselekedni.

A kérdéseket vizsgáló európai uniós csoport szeptemberben érkezik Magyarországra.

Rovatok