Index Vakbarát Hírportál

Kilenc holttestet találtak az összeomlott társasház romjai alatt

2021. június 27., vasárnap 19:23

A Miamiban történt házomlás hivatalos áldozatainak száma kilencre emelkedett – írja a Wall Street Journal. A hatóságok 156 személyt tartanak nyilván eltűntként. 

Surfside városa Allyn Kilsheimer statikust bízta meg az eset kivizsgálásával, aki már a Pentagon elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően is részt vett a vizsgálatokban. Kilsheimer úgy nyilatkozott, hogy

az épületek elmondják, hogy mi történt, ha tudjuk, hogyan hallgassuk meg őket. A legtöbb esetben nem találhatunk egyetlen okot. Legtöbbször több különböző dolog összejátszása okozza a balesetet.

A szakértő megvizsgálta az összeomlott épülettől két háztömbnyire fekvő Champlain Towers North nevű építményt, amely csaknem azonos tervek szerint készült. Erről azt mondta:

nem láttam semmit, ami különösen rendellenes lenne egy ilyen korú épületnél. Idővel minden mélygarázs beázik. Arról kell meggyőződni, hogy a beázás nem okozott lényeges kárt.

A hatóságok pénteken éjjel hoztak nyilvánosságra egy 2018-ban készült jelentést, amely szerint „jelentős hiba” volt már az épület terveiben is, és ez lehetővé tette, hogy víz gyűljön fel az alapozásnál. Egy szintén 2018-as e-mail tanúsága szerint a jelentést készítő építésziroda úgy számolt, hogy a szükséges javítások költsége több mint kilencmillió dollárra rúgott volna.

Az épület csütörtök hajnalban omlott össze Miami egyik óceánparti negyedében, Surfside-ban. Az 1981-ben épített 136 lakásos társasház leomlott szárnyában 55 lakás semmisült meg.

Rovatok