Index Vakbarát Hírportál

Trump a Biden-kormány bevándorlási politikáját ostorozta

2021. június 27., vasárnap 17:22

A Biden-kormány bevándorlási politikáját ostorozta Donald Trump volt amerikai elnök az Ohio állambeli Wellingtonban, ahol a Fehér Házból való kényszerű távozása óta első nagygyűlését tartotta – számolt be az MTI. Arra szólította fel támogatóit, hogy segítsenek a republikánusoknak visszaszerezni a kongresszusi többséget. A volt elnök annak a halálos áldozatokat is követelő támadásnak az árnyékában adta át hivatalát, amelyet a Capitolium épülete ellen hajtottak végre hívei, közvetlenül azután, hogy egy washingtoni nagygyűlésen elismételte, hogy csalás miatt vesztette el a választásokat.

A volt elnök elkerülte az emiatt ellene kezdeményezett második impeachment eljárást, és megőrizte jelentős befolyását a republikánus pártban, nem utolsósorban azzal, hogy nyitva hagyta azt a kérdést, hogy 2024-ben indul-e újra az elnöki posztért.

Szombaton az őt ünneplő több ezer híve előtt elismételte régóta hangoztatott szólamainak egy részét, bírálva egyebek közt az amerikai választási rendszert. Beszélt arról is, hogy mindenekelőtt az Egyesült Államok déli határain át bejutó illegális bevándorlók számának növekedését tartja aggasztónak.

Vissza fogjuk venni a képviselőházat, a szenátust és Amerikát is, és mindezt hamarosan

– mondta híveinek Donald Trump.

A 2022-es, félidős amerikai választások tétje a törvényhozás két házában meglévő, jelenleg hajszálvékony demokrata többség megőrzése vagy elvesztése lesz, és a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a republikánusoknak esélyük van mandátumokat szerezni ebben a versenyben.

Trump ohiói szereplése egyben azoknak a nyilvános eseményeknek a kezdetét is jelenti, amelyeken odavághat azoknak a tavaly megválasztott republikánusoknak, akik nézetei szerint szembefordultak vele.A szombati eseményen Trump folytatta harcát más vezető republikánus törvényhozókkal is. Ismét kirohanást intézett volt alelnöke, Mike Pence ellen, aki szerinte megakadályozhatta volna, hogy a kongresszus január 6-án jóváhagyja Joe Biden választási győzelmét, valamint a szenátus republikánus kisebbségét vezető Mitch McConnell ellen, amiért Trumpot felelősnek tartja a kongresszus épületében elszabadult erőszakért.

A volt elnök megismételte, hogy szerinte választási csalással vették el a győzelmet a republikánus szavazóktól. A republikánus szimpatizánsok 53 százaléka jelenleg is meg van győződve arról, hogy a 2020-as választásokon Trump győzött. A teljes amerikai közvélemény negyede is egyetért azzal, hogy Trump győzött – állapította meg a Reuters/Ipsos közvélemény-kutató felmérése.

Rovatok