Index Vakbarát Hírportál

Az egész hülyeség – ez a véleménye Donald Trump volt miniszterének a választási csalásos fámáról

2021. június 28., hétfő 20:16

Bár William Barr sokáig igyekezett lojális maradni főnökéhez, amikor Donald Trump választási veresége után elkezdte fújni a választási csalás nótáját, már neki is betelt a pohár. 

Jonathan Karlnak, az ABC News washingtoni tudósítójának Betrayal (Árulás) című új könyvében, amely a volt amerikai végnapjait taglalja, a volt igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy amikor a volt elnök rázendített a választási csalásról szóló vádakra, ő már sejtette, hogy „az egész hülyeség" (all bullshit), de nem hivatalos nyomozást indított az ügyben, hogy kielégítse főnöke igényeit. 

Karl azt írja, Barr engedélyezte a szövetségi ügyészségnek, hogy nyomozást indítson, de csak akkor, ha egyértelmű, hiteles információik vannak jelentős csalásról. Eközben pedig maga is „nyomozgatott" egy kicsit, hogy amikor Trump nekiszegezi a kérdést, azt mondhassa, hogy mindent megtett. 

A volt amerikai igazságügyi miniszter hangsúlyozta is, hogy nem volt szándékában elhallgatni a bizonyítékokat, csakhogy olyat nem talált.

Trump azonban folyamatosan nyomást gyakorolt rá, így tavaly decemberben le is mondott. A Trump-pártinak semmiképpen sem nevezhető CNN rámutat arra, hogy két héttel a lemondása előtt az AP hírügynökségnek adott interjújában Barr leszögezte: nem találtak bizonyítékot választási csalásra. Karl könyvében azt írja: a volt elnök teljesen kiakadt emiatt, a Fehér Házban neki is ment a tárcavezetőnek.

„Hogy a picsába tehetted ezt velem? Miért mondtál ilyet?” – sérelmezte a volt elnök. „Mert igaz” – válaszolta a volt igazságügyi miniszter, mire állítólag Trump átment első szám harmadik személybe, és Barr tettét azzal magyarázta: „Biztosan utálod Trumpot”. 

Rovatok