Index Vakbarát Hírportál

Afrikában terjeszkedik az Iszlám Állam, az amerikai külügyminiszter harcra buzdított

2021. június 28., hétfő 15:55

Az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc folytatására sürgette az Egyesült Államok szövetségeseit Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Rómában a Washington vezette, 83 államból és nemzetközi szervezetből álló terrorellenes koalíció tanácskozásán. Mint mondta, az utóbbi években jelentős sikereket értek el, de még sok elintézendő munka van – írja az MTI.

Anthony Blinken arra figyelmeztetett, hogy az iszlamista szervezet még mindig képes nagyobb terrorcselekmények elkövetésére Irakban és Szíriában. Ezzel összefüggésben felidézte a mintegy harminc halálos áldozatot követelő januári bagdadi merényletet. Az amerikai diplomácia vezetője felhívta a figyelmet arra a veszélyre is, amit az Iszlám Állam afrikai terjeszkedése jelent.

Blinken szót emelt a Szíriában bebörtönzött külföldi dzsihadisták hazaszállítása és bíróság elé állítása mellett is. Elfogadhatatlannak nevezte azt a helyzetet, hogy a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milíciaszövetség által üzemeltett táborokban a terrorszervezet tízezer harcosát tartják fogva.

Ez a helyzet egyszerűen tűrhetetlen. Nem maradhat fel beláthatatlan ideig. Az Egyesült Államok felszólítja a származási országokat, köztük koalíciós partnereit, hogy fogadják vissza, rehabilitálják és amely esetben lehetséges, vonják felelősségre állampolgáraikat

 – emelte ki a tárcavezető.

Az amerikai külügyminiszter további 436 millió dollár (130 milliárd forint) humanitárius segélyt ígért a konfliktusövezeteknek. Hozzátette, hogy ezzel az Egyesült Államok szíriai polgárháborúval kapcsolatban folyósított segélyei összesen 13,5 milliárd dollárra (4 ezer milliárd forint) gyarapodnak.

Rovatok