Index Vakbarát Hírportál

Rémisztő mennyiségű illegális szemetet visznek Romániába

2021. június 28., hétfő 20:52

Egyre több problémát okoz Romániában az országba illegálisan szállított hulladék, amelynek mennyisége évről évre emelkedik – olvasható a Főtér oldalán. 

Csak a hatóságok által felfedezett illegális hulladék mennyisége is már rémisztő a szomszédos országban, ahol

2019-ig alig–alig fedeztek fel nagyobb szemétszállítmányokat, 2020-ban már 382 tonnát, míg 2021-es év első felében már 1812 tonnát találtak – és ez csak a constanțai kikötőkbe behajózott adag.

Ebből következtethető, hogy még ennél is nagyobb mennyiségű hulladék kerül Romániába az úgynevezett szemétmaffia által, akik a hajók mellett szárazföldi határátkelőkön is csempészik a szemetet. 

Egészen 2016-ig Kína, a világ egyik legnagyobb környezetszennyező állama vette át a legtöbb szemetet, ám felhagyott ezzel, azóta a távol-keleti országból is románokhoz kerül a hulladék, de mellettük Kanada, az Egyesült Királyság, Spanyolország, Németország, Pakisztán és Szlovénia is Romániába exportálja maradékát. 

Teodor Niţă constanțai ügyész szerint azért olyan vonzó hulladék ügyben Románia, mert a szemét tárolási díja tonnánként mindössze 17 euró, miközben más EU-tagállamokban ez az ár 500 euróra is rúghat.  

Rovatok