Index Vakbarát Hírportál

Cseh Katalin a CNN-nek: jövőre eltöröljük a pedofiltörvényt, ha nyerünk

2021. június 29., kedd 19:35 | aznap frissítve

A CNN a melegellenesnek tartott magyar pedofiltörvénnyel kapcsolatban kereste fel a Momentum EP-képviselőjét, aki egyben a Renew Europe EP-frakció alelnöke is. Cseh katalin azt mondta, hogy ha megnyerik a 2022-es választásokat, akkor hatályon kívül helyezik a törvényt.

Az adás elején a műsorvezető, Richard Quest arról beszélt, meleg férfiként ő maga nem tartja jónak azokat a homoszexualitásra vonatkozó törvényeket, amelyeket Magyarországon és Lengyelországban fogadtak el a közelmúltban.

Hozzátett azonban, hogy ezeket a szabályozásokat demokratikusan megválasztott intézmények alkották, valamint Orbán Viktor is tagadta, hogy melegellenes volna a törvény.

Cseh Katalin válaszában azt ígérte, hogy az ellenzék – ha jövőre megválasztják őket – , hatályon kívül helyezi a törvényt, és a jövőben sem fognak olyanokat hozni, amelyek valamely csoportokat diszkriminálnak.

Quest ezután felvetette, hogy az Európai Bizottság a hetes cikkely szerint már 3-4 éve eljárást Magyarország ellen a jogállamiság ügyében, de még mindig nem történt semmi. Ráadásul Magyarország és Lengyelország kölcsönösen megvétózna bármelyik szankciót, amelyet valamelyik ország ellen hozna az EU. 

Hisznek abban, hogy bármit is lehet ezzel a helyzettel kezdeni?

– kérdezte ennek fényében a törvényről. 

Cseh Katalin erre azt válaszolta, hogy egyrészt az Európai Bíróságon fogják megtámadni a törvényt, mivel szerintük az egyértelműen sérti az  EU alapszerződéseit.  Másrészt azt ígérte, hogy az Európai Parlamentben külön törvényeket fognak hozni annak érdekében, hogy a tagállamokat az Európai Unió értékeinek tiszteletben tartására kötelezzék. 

Richard Quest erre felvetette, hogy Margaret Thatcher idején már volt egy törvénymódosítás az Egyesült Királyságban, amely megtiltotta „a homoszexualitás népszerűsítését” és abban az is esetben is többé évbe telt, míg végül visszavonták a szabályozást. Cseh Katalin erre azt válaszolta, hogy ha jövőre nyernek a választásokon, akkor ez nem így lesz, és igyekeznek majd egy olyan országot építeni, „ahol egy gyermek meleg lehet anélkül, hogy fenyegetik, zaklatják és mentális problémákba kergetik bele”. 

Rovatok