Index Vakbarát Hírportál

Derékig érő jég borítja az utcákat, újabb tornádó jöhet

2021. június 29., kedd 18:47 | aznap frissítve

Miközben Amerikában csaknem 48 fokos hőmérséklettel sorra dőlnek meg a melegrekordok, itt, Európában heves zivatarok és szupercellák tombolnak, jeget és vizet zúdítva a tőlünk nyugatabbra élők nyakába.

A kelet-franciaországi Plombières-les-Bains faluban a jég olyan hatalmas mennyiségben és méretben zúdult le, hogy csaknem derékig érően borítja be a település utcáit. Nemcsak tojásnagyságú, de narancsméretű jég is esett, amely házak és autók ablakait törte ripityomra, és több embert súlyosan megsebesített.

Elzászban és Franciaország több más északi tartományában rendkívüli katasztrófahelyzetet hirdettek, miután a meteorológia szerint még koránt sincs vége az ítéletidőnek. Somme megye keleti részén egy óra alatt 30 milliméter csapadék esett, és várható áradásokra figyelmeztetnek.

A hétvégi tornádók ismétlődésétől is tartanak, a Franciaország északi részén található Oisemont település közelében lencsevégre is kapták a hosszan lenyúló felhőtölcsért, amely, ha eléri a földet, ugyanolyan pusztítást zúdíthat a helyiekre, mint a néhány nappal ezelőtti csehországi szélvihar. 

A pusztító időjárásért a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon hullámzó hidegfrontja a felelős. Mivel ez a front ismét kelet felé halad, nem kizárt, hogy idehaza is fel kell készülnünk hasonlóan barátságtalan időjárási jelenségekre. 

Rovatok