Index Vakbarát Hírportál

Utasításba adták a magyar nagyköveteknek, hogy külföldön terjesszék Orbán Viktor tervét

2021. június 29., kedd 08:49

Meg nem erősített információk szerint a megfelelő kormányszervek utasították a külföldi, főleg európai magyar nagykövetségeket, hogy segítsenek a helyi sajtótermékekben elhelyezni a miniszterelnök reformelképzeléseiről szóló cikket, illetve reklámot – írja a Népszava.

A hirdetés útját nem könnyű követni, annyi biztos, hogy eddig egy dániai és egy spanyolországi, konzervatív szellemiségű újságban jelent meg. Azt is tudni lehet, hogy két belgiumi napilap megtagadta a publikálást, mert úgy ítélték meg, hogy a szöveg hadilábon áll a tényekkel. 

A Népszava egyébként arra is felfigyelt, hogy a miniszterelnök vízióját nem csak hirdetésként terjesztik, ugyanis az elmúlt néhány napban több kelet-európai sajtóorgánumban is egymáshoz hasonló cikkek jelentek meg Orbán Viktor június közepén elhangzott beszédéről, amelyben az unió jövőjével kapcsolatos elképzeléseit vázolta „Orbán Viktor 7 pontos uniós reformot szorgalmaz!”, illetve „Ez Orbán hét intézkedése egy erős EU létrehozására a polgárok számára” címmel.

Orbán Viktor másfél hete, a Vigadóban tartott előadásában beszélt arról, hogyan képzeli el az Európai Unió jövőjét. Hét pontja így néz ki:

1) „Robogunk egy birodalmi jellegű Európai Unió felé. Nemzetek Európája helyett egy olyan európai szuperállamot építenek Brüsszelben, amelyre senki nem adott felhatalmazást” – mondta Orbán Viktor, aki szerint ez a birodalomépítés szükségszerűen vezet a demokrácia hiányához. „Mi a demokráciák demokráciáját akarjuk, alapját az európai nemzetek adják. Mi, nemzeti alapon álló demokraták állunk szemben a birodalomépítőkkel” – jelentette ki.

2) Az EU-t a miniszterelnök szerint azok irányítják, akik az integrációt öncélnak tekintik, és felül akarnak írni minden hagyományos értéket. Ezért Orbán Viktor szerint az Európai Unió alapszerződéséből az „ever closer union” kifejezést az első adandó alkalommal törölni kell.

3) Az Európai Unió – folytatta Orbán Viktor – a hatalma tekintélyes szeletét kiszervezte a Soros-féle hálózatoknak és az amerikai demokrata érdekeknek.

Ennek szerinte három lépcsőfoka volt, az Európai Bizottságot politikai testületté alakították, az EU-tagországokról készített jogállami országjelentések elkészítését pedig kiszervezték civil szervezetekhez. Ezek Soros György hálózatához tartoznak. A harmadik lépcsőfok az, hogy az EU-tagországokat az ő véleményük alapján minősítik, ami visszaélés a hatalommal, azzal, amellyel az EU-tagországok ruházták fel az Európai Bizottságot.

4) Közös gazdasági siker nélkül az Európai Unió szét fog esni. Ha kiderül, hogy külön-külön gazdaságilag sikeresebbek lehetünk, akkor vége, ezért csak olyan politikát szabad támogatni, amely a közös gazdasági sikerre összpontosít. Ehelyett az Európai Unió a saját tagországaival harcol, és szétveri saját magát.

5) A veszélyes kihívások korszaka következik, amelyet járványok és népvándorlás fémjelez. A siker előfeltétele a demokrácia helyreállítása. Új intézményt kell létrehozni a tagországok alkotmánybíróságainak a bevonásával.

6) Az Európai Parlament zsákutcának bizonyult, csak ideológiai érdekeket képvisel, ezért jelentősen növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét: az EP-be a nemzeti parlamenteknek kellene képviselőket küldeniük, és jogot kell adni, hogy az Európai Unió jogalkotási folyamatát megállíthassák, vagyis be kell vezetni a piros lapos eljárást.

7) Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba. Ehhez Orbán Viktor szerint az EU-nak nagyobb érdeke fűződik, mint Szerbiának.

A hirdetés miatt az Index korábban megkérdezte a Miniszterelnökséget, hogy

Amint választ kapunk, új cikket írunk.

Rovatok