Index Vakbarát Hírportál

Megtámadtak egy amerikai támaszpontot Szíriában az Irán–barát milíciák

2021. június 29., kedd 07:37

Irán-barát milíciák tüzérségi támadást indítottak egy amerikai katonai támaszpont ellen a kelet-szíriai Deir ez-Zórban hétfő este – tájékoztat róla az MTI,  az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civilszervezet közleménye alapján.

A híradásból megtudható, hogy az al-Omar olajmezőn található bázist több találat érte, ám senki sem sérül meg, pusztán csak anyagi károk keletkeztek. A helyi források négy kilőtt rakétáról szólnak, melyeket olyan területről indították, amely a szíriai kormány felügyelete alatt áll. Az Irán-barát síita milíciák a damaszkuszi kormány szövetségesei. Az amerikaiak „válaszcsapása” sem maradt el, a Washington vezette terrorellenes nemzetközi koalíció tűz alá vette al-Majadín várost, amelyet az Irán-barát milíciák tartanak ellenőrzésük alatt.

Az amerikai bázis elleni támadást elismerte Wayne Marotto, az amerikai hadsereg katonai szóvivője, aki megerősítette, hogy az első értesüléseik szerint senki sem sebesült meg, azonban arról nem informált, hogy melyik csoportnak tulajdonítják a támadást. Könnyen

elképzelhető, hogy a milícia támadása válaszreakció volt, mert az Egyesült Államok több légicsapást hajtott végre a hétvégén a Teherán által támogatott egységek ellen Irakban és Szíriában,

megtorlásul azért, hogy a félkatonai szervezetek robbanóanyaggal felszerelt drónokkal és rakétákkal támadtak amerikai katonákat és létesítményeket Irakban. 

A légitámadásokat maga az amerikai elnök,  Joe Biden rendelte el, aki mindössze öt hónapja lépett hivatalba, de már másodszor adott utasítást légitámadásokra Irán-barát milíciák ellen.

Az első csapássorozatra februárban adott parancsot az elnök, akkor is megtorlásul a milíciák támadásaira.

Az amerikai védelmi minisztérium kiemelte, hogy Joe Biden mindent el fog követni azért, hogy megvédje az amerikai katonákat. A Pentagon arról is beszámolt, hogy két milícia ellen intéztek most támadást, a Kataib Hezbollah és a Kataib Szajjid as-Suhada ellen.

Iraki források szerint az utóbbi csoport négy harcosa életét vesztette a légicsapásban. A milíciák ismét bosszút esküdtek, illetve Irak megint elítélte az amerikai támadásokat.

Rovatok