Index Vakbarát Hírportál

Ausztria döntött: lazítanak a korlátozásokon

2021. június 30., szerda 16:58

Az osztrák Egészségügyi Minisztérium hétfőn bejelentette, hogy július 1-jétől kezdve lazítanak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korábbi korlátozó intézkedéseken.

Hétfőn tette közzé az osztrák Egészségügyi Minisztérium a korlátozó intézkedések feloldásáról szóló döntését. A Der Standard című osztrák napilap részletesen beszámolt a fontosabb korlátozások megszüntetéséről. 

Szájmaszkok: igen vagy nem?

E szerint sok helyen nem kell viselni már a szájat és orrot elfedő maszkot. Ilyenek például az éttermek, az edzőtermek vagy a mozik. Ezenkívül a szolgáltatási egységekben sem kötelező a maszkhasználat, mint mondjuk a fodrászoknál. 

A maszkviselés kifejezetten a tömegközlekedésre, az üzletekre (élelmiszerüzletek), illetve a múzeumokra korlátozódik, ám 

a korábbi FFP2-es maszkkal ellentétben már elegendő lesz az orrot és a szájat elfedő orvosi maszk viselése is.

Viszont érdemes figyelni a kórházakra és az idősotthonokra, ugyanis ott továbbra is kötelező a maszkhasználat, sőt akár arról is rendelkezhetnek ezen intézmények, hogy szigorúbb szabályokat határoznak meg a kormányzati lépésekkel szemben. Tehát a kórházakban 

akár kötelező maradhat az FFP2-es szájmaszk viselése is, ez intézményenként változhat. 

Rendezvények

Csütörtöktől a kulturális élet minden területén, valamint a sportrendezvényeken az ülő- és állóhelyek

újra teljes kapacitással üzemelhetnek.

A száz főnél nagyobb rendezvényeket kötelező lesz bejelenteni, továbbá az ötszáz főnél nagyobb rendezvények esetén szükséges a hivatalos engedélykérés is. Ezekben az esetekben is oda kell majd figyelni a távolságtartásra.

Szórakozóhelyek 

A hónapok óta tartó bezártság után kinyitnak a szórakozóhelyek, ám figyelni kell, mert továbbra is érvényben marad a 3G-szabály, azaz csak azokat engedik be, akiket beoltottak, teszteltek vagy átestek már a betegségen.

Peter Hacker (SPÖ) egészségügyért felelős biztos korábban azt szerette volna, hogy csak az oltottak mehessenek a szórakozóhelyekre, ám az Orvosi Egyesület döntése kiterjedt a betegségen átesettekre is. Ez ügyben hivatalos tájékoztatás nem volt, a héten várható végleges döntés. Hans-Peter Hutter, a Bécsi Egyetem népegészségügyi szakértője azt nyilatkozta, hogy szerinte 

a 3G-ből csak az egy G lehet alkalmas ebben az esetben, mégpedig a tesztelés.

Ugyanis az oltottak – a vakcina ellenére – még mindig ki vannak téve a fertőzésnek, amit így tovább is terjeszthetnek.

Kereskedelem

A korábban bevezetett négyzetméter-alapú korlátozások megszűnnek, tehát 

újra teljes befogadóképességgel üzemelhetnek a kereskedelmi egységek is.

Sőt az FFP2-es maszk helyett már elég lesz az orrot és szájat elfedő maszkot használni.

Mi lesz a 3G-s szabályozással?

A legtöbb helyen a 3G-szabályok nem lesznek kötelezők.

Ilyenek például az éttermek, a szállodák vagy a szabadidős létesítmények, ám a múzeumba való belépéskor a látogatónak fel kell mutatnia oltását igazoló okmányát, egy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet vagy egy 48 óránál nem régebbi antigéntesztet, illetve azt az igazolást, amelyről megbizonyosodhat a belépést ellenőrző személy, hogy korábban már átesett a betegségen.

Akiket beoltottak, akik meggyógyultak

A majdnem kilencmillió lakosú Ausztriában eddig több mint

4,6 millió ember kapta meg legalább az első oltást a koronavírus-járvány elleni védelem során. 2,8 millió ember pedig már a második oltáson is túl van.

Az oltás 22. napjától kezdődően nem szükséges a tesztigazolás bemutatása. Az összesítések szerint nagyjából háromszázezer ember esett át a koronavírus-fertőzésen, viszont nekik sem kell semmilyen tesztet felmutatatniuk.

Július 22.

Az esetszámok függvényében július 22-től újabb enyhítések jöhetnek. 

Akár eltörölhetik az éttermekben és a rendezvényeken a kötelező regisztrációt

(ugyanis ha helyet foglalunk egy étteremben, regisztrálni kell annak érdekében, hogy ha valaki megbetegszik, értesíthessék a többi vendéget). 

Elképzelhető, hogy július 22. után már nem lesz kötelező a szájmaszk viselése a boltokban és a tömegközlekedésen sem.

Delta-variáns

A koronavírus delta-variánsa ötven-hatvan százalékkal fertőzőbb, mint az angol mutánsként ismert alfa-variáns. A vírusváltozat először áprilisban jelent meg Angliában, ahol gyorsan dominánssá vált. 

A szakértők szerint több új vírusváltozatra is lehet számítani a közeljövőben.

Hans-Peter Hutter, a Bécsi Egyetem népegészségügyi szakértője szerint az oltás egyáltalán nem zárja ki a fertőzés lehetőségét. Még mindig sok embert nem oltottak be Ausztriában.

Ami Izraelben történik, az figyelmeztetés. Előrébb vannak, mint mi, tanulnunk kellene tőlük

– figyelmeztetett a szakember.

Elmondása szerint múlt nyáron is vita volt abból, hogy mennyire hasznosak valójában a maszkok. Úgy gondolja, hogy a regisztrációs lehetőséget sem kellene eltörölni, hiszen ezzel legalább van némi kapcsolattartás az intézmények és az odalátogatók között.

(Borítókép: E gy pincérnő asztalt terít egy étterem külső teraszán Bécsben,  2021. május 20-án. Fotó: Á kos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok