Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Donald Rumsfeld

2021. június 30., szerda 22:05

Meghalt Donald Rumsfeld, az Egyesült Államok volt védelmi minisztere – számolt be a hírről a CNBC. Az egykori politikus 88 éves volt.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Donald Rumsfeld amerikai államférfi, odaadó férj, apa, nagyapa és dédapa nyolcvannyolc éves korában, családja körében, szeretett taosi, új-mexikói otthonában eltávozott közülünk

– tudatta közleményében a család.

Politikusi pályáját még 1957-ben, Dwight D. Eisenhower elnöksége alatt kezdte. A republikánus Richard Nixon stábjában több pozíciót is kapott az 1960-as évek végétől, 1974 és 1975 között Gerald Ford pedig a kabinetfőnökének nevezte ki. Donald Rumsfeld kétszer is betöltötte a védelmi miniszteri posztot az Egyesült Államokban. Először 1975 és 1977 között Gerald Ford elnöksége alatt, majd 2001 és 2006 között George W. Bush kormányában. 

Donald Rumsfeld az egyik leghatározottabb támogatója volt a szeptember 11-i terrortámadások után megindított, 2003-as második iraki háborúnak, amely Szaddám Huszein iraki diktátor hatalmának megdöntését tűzte ki célul. Az iraki beavatkozást ért kritikák után ifjabb George Bush elnök 2006-ban végül felmentette őt, mivel már a republikánusok meghatározó alakjai is őt okolták a párt népszerűségvesztéséért. Rumsfeldet sokan bírálták, többek között John McCain néhai republikánus szenátor, aki azt mondta, hogy párttársa

a világ egyik legrosszabb védelmi minisztereként vonul majd be a történelembe.

Az amerikai szenátus 2008-ban emberiesség elleni bűncselekményekben való bűnrészességgel vádolta meg a volt tárcavezetőt az amerikai fogolytáborokban uralkodó állapotok miatt. Különösen az iraki Abu Graibban található börtön körüli botrány volt kedvezőtlen hatással Rumsfeld hírnevére, miután a védelmi miniszter személyesen adott felhatalmazást durvább kihallgatási technikák bevetésére a foglyokkal szemben.

Rumsfeld négy elnököt szolgált különféle beosztásokban, és csaknem 25 évet töltött az üzleti életben.

Rovatok