Index Vakbarát Hírportál

Vera Jourová: A pedofiltörvény ellen nem lehet fellépni jogállamisági eljárással

2021. június 30., szerda 18:55

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Brüsszel nem tudja aktiválni az unió jogállamisági mechanizmusát a melegellenes részeket tartalmazó magyar pedofiltörvény miatt, ilyen kitételek ugyanis nincsenek a jogszabályban – írja az Euronews. A lap idézi Vera Jourovát, aki arról is beszélt szerdán Brüsszelben, hogy a testület nem függeszti fel a Magyarországnak járó helyreállítási pénzek folyósítását, de később vizsgálni fogják, hogyan védi Magyarország ezeket a forrásokat.

Szinte kizárt, hogy Magyarország költségvetési pénzeket veszítsen a melegellenes részekkel kiegészített pedofiltörvény miatt

– mondta az alelnök szerdán Brüsszelben. Hozzátette, hogy a jogállamisági mechanizmus célja az uniós költségvetés és a közösségi értékek védelme: rendszerszintű hiányosságok esetén felfüggeszthetik a kifizetéseket a kérdéses tagállamoknál. Vera Jourová szerint a jogszabályt nem ilyen esetekre készítették.

Ha elolvassuk a szabályozást, kiderül, ilyen eseteket nem látott előre a a jogalkotó. Márpedig ragaszkodnunk kell a jogszabály szövegéhez. A jogállamisági fékrendszert másfajta jogsértések esetében lehet beindítani az adott országban

– mondta az alelnök, megjegyezve, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz hasonlóan ő is szégyenteljesnek tartja a törvényt. Beszélt arról is, hogy a jogállamisági feltételrendszer helyett a testület egy másik úton indult el az ügyben, és eltökéltek a gyors fellépés ügyében. A bizottság levelet küldött Magyarországra, amelyben kifejtik jogi aggályukat a törvény ügyében.

Az MTI szerda este a brüsszeli testület sajtókonferenciájáról azt írta: Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja azt tartaná a leghelyesebbnek és „az a legnagyobb vágya”, hogy ne lépjen hatályba az a magyar törvény, amely az LMBTQ-közösséghez tartozó személyeket nemcsak nemi orientáció alapján megkülönbözteti, hanem sérti a szólásszabadságot is. 

Hozzátette: csütörtökre várható a válasz arra a levélre, amelyet az Európai Bizottság küldött a magyar kormánynak. Ha nem találják kielégítőnek a választ, akkor nem fognak habozni, hogy jogi síkra tereljék az ügyet, amely elérheti az uniós bíróságot is. Ha a bíróság is helybenhagyja a testület panaszát, az akár pénzügyi szankciókat is eredményezhet – mondta Jourová.

A magyar Országgyűlés által megszavazott, eredetileg a pedofília szigorúbb büntetéséről szóló törvénybe belekerült, hogy a 18 éven aluliak számára megtiltanák a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését, bemutatását, illetve reklámozását is. Ezekről szóló előadásokat pedig csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának az iskolákban.

Rovatok