Index Vakbarát Hírportál

Perzselő hőhullám Észak-Amerikában: egyre több az áldozat

2021. július 1., csütörtök 16:26

A Kanada nyugati és az Egyesült Államok északnyugati részén minden idők legmagasabb hőmérsékleti rekordját megdöntő hőhullám egyre több halálos áldozatot követel. A hatóságok a perzselő időjárás folytatódására és erdőtüzekre készülnek.

Oregon talán túl van a legmelegebb napokon. Az államban 63, a hőhullámhoz köthető halálesetet regisztráltak. A Portlandet is magában foglaló Multnomah megyében az eltelt öt napban 45 halálesetet jelentettek. A megyei orvosszakértő a hipertermiát, a túl magas testhőmérsékletet jelölte meg a halál előzetes okaként.

Összehasonlításul: 2017 és 2019 között egész Oregonban csupán 12, hipertermia okozta haláleset jelentettek. Hőség okozta panaszokkal több százan fordultak orvoshoz az elmúlt napokban – közölte az oregoni egészségügyi hatóság.

„Egészségügyi válsághelyzet alakult ki, amelyben kiderült, milyen halálos lehet egy szélsőséges hőhullám” – írta közleményében dr. Jennifer Vines, Multnomah megye egészségügyi illetékese.

A kanadai Brit Kolumbiában öt nap alatt 486 váratlan halálesetet regisztráltak, ami csaknem a háromszorosa az ebben az időszakban szokásos számnak – közölte a halottkémi szolgálat.

Ebben a tartományban jegyezték Kanada eddig mért legmagasabb hőmérsékletét.

A Vancouvertől 250 kilométerre északkeletre fekvő Lyttonban 2021. június 29-én a szaharainak megfelelő 49,6 fokot mértek.

A brutálisan hideg teléről ismert Kanadában a korábbi csúcs 45 fok volt, amit 1937-ben Saskatchewanban mértek.

Miért reked meg a hőség?

A hőkupola egy olyan időjárási jelenség, amely a hőt csapdába ejti, és megakadályozza más időjárási rendszerek beáramlását. Kelet felé haladva gyengült, de még mindig elég intenzív ahhoz, hogy rekordokat állítson fel Albertától Manitobáig – mondta a kanadai környezetvédelmi és éghajlatváltozási kormányhivatal vezető klímaszakértője.

Néhány helyen megdőltek a hőmérsékleti rekordok

mondta David Phillips.

Nem világos, mi váltotta ki a szokatlan jelenséget, a hőhullám időtartamát és szélsőségességét tekintve azonban úgy tűnik, hogy az éghajlatváltozás is hozzájárult ehhez – mondta a kutató.

A kanadai miniszterelnök megemlékezett a halottakról, és aggodalmát fejezte ki a tűzveszély miatt.

„Az elmúlt években egyre több szélsőséges időjárási eseménnyel szembesültünk” – mondta Justin Trudeau. Egyértelmű, hogy ez a hőhullám nem az utolsó lesz – állapította meg a kormányfő.

Az amerikai elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás „a szélsőséges hőség és a hosszan tartó aszály veszélyes kereszteződését” idézi elő. Joe Biden arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok felkészületlen az idei, előreláthatóan rekordszámú erdőtűzre.

Csúcsok dőltek

A már említett Lytton a héten háromszor is megdöntötte Kanada hőmérsékleti rekordját.

Az Egyesült Államok északnyugati részén, Washingtonban és Oregonban a hőmérséklet a napokban jóval 38 fok fölé emelkedett. Portlandben több egymást követő napon is rekordot döntött. Ott június utolsó vasárnapján 47 fokot jegyeztek fel.

Washington államban, a Seattle-től keletre fekvő Chelan megyében a legmagasabb hőmérséklet elérte 48 fokot.

Kate Brown oregoni kormányzó „az erdőtüzek közvetlen veszélye” miatt szükségállapotot hirdetett. A szövetségi meteorológiai szolgálat vörös figyelmeztetést adott ki az állam egyes részeire, mivel a változó széljárás miatt a tűz gyorsan terjedhet.

A portlandi tűzoltóság betiltotta a tűzijátékot a július 4-i hétvégére, amikor az amerikaiak a függetlenség napját ünneplik.

A tűz és az olvadó jég kockázata

Alberta, valamint Brit Kolumbia és Saskatchewan nagy része extrém módon ki van téve az erdőtüzek veszélyének a Natural Resources Canada tűzvédelmi időjárási térképe szerint.

„Minden körülmény adott. Ez egy puskaporos hordó, amely csak a szikrára vár” – mondta Mike Flannigan, az Albertai Egyetem professzora.

Ugyanakkor a Vancouvertől nagyjából 600 kilométerre északra fekvő Chilcotin térségében árvízvédelmi figyelmeztetés érvényes a „példátlan” mennyiségű és „rendkívül” gyorsan olvadó hó miatt.

„Egyre gyakrabban fogunk szembesülni ilyen típusú problémákkal a következő években” – hangoztatja Adam Rysanek, a Brit Kolumbiai Egyetem adjunktusa.

Az ideinél egyébként volt már rosszabb is.

Az 1936-os észak-amerikai hőhullám a térség modern kori történelmének egyik legsúlyosabb hőhulláma volt. A harmincas évek nagy gazdasági világválságának kellős közepén érkezett, amivel csak tetézte az emberi szenvedést és a gazdasági károkat.

A halálos áldozatok száma meghaladta az ötezret.

A rekkenő hőség és aszály következtében rengeteg termés pusztult el.

Az 1936-os hőhullám alatt felállított számos állami és városi magas rekordhőmérséklet egészen a 2012 nyarán bekövetkezett újabb észak-amerikai hőhullámig tartotta magát.

Az 1936-os hőhullámot mellesleg a térség egyik leghidegebb tele követte.

(Borítókép: Egy férfi hűsíti magát egy baltimore-i szökőkútban 2021. június 30-án. Fotó: Jim Watson / AFP)

Rovatok