Index Vakbarát Hírportál

Kárpótolják a kommunizmus áldozatait Romániában

2021. július 1., csütörtök 10:33

Romániában több mint harminc évvel a kommunizmus bukása után az elnyomó rezsim politikai üldözöttjei pénzbeli jóvátételt kapnak a börtönben töltött évek után – írja a kolozsvári Főtér.

Mivel kevesen élnek már azok közül, akiket 1945 és 1989 között börtönbe zártak, deportáltak vagy munkatáborban dolgoztattak, a törvényt kiterjesztették az első fokú leszármazottakra is. Az 1990/118-as jogszabályt még 2020-ban egészítették ki oly módon, hogy az üldözöttek gyerekei havi 700 lejben (közel 50 ezer forintban) részesülhessenek minden egyes börtönben töltött év után.

Ha például egy politikai fogoly 15 évet töltött rácsok mögött, ő és gyermekei – függetlenül a számuktól – havi 10 500 lejt (mintegy 750 ezer forintot) kapnak.

Idén márciustól az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség megyei kirendeltségei megkezdték a pénz folyósítását azoknak, akik benyújtották az ehhez szükséges iratokat.

A volt politikai foglyok egyesülete igazságosnak és helyénvalónak tartja a törvény kiegészítését, tekintettel arra, hogy az üldözöttek gyermekei sokszor ugyanúgy szenvedtek, mint szüleik. Gyakran diszkriminálták őket, többségük nem tanulhatott egyetemen vagy nem választhatott olyan szakmát, amilyet szeretett volna. Sorsukat megpecsételte, hogy apjukat vagy anyjukat börtönbe zárták.

Mindeddig a törvény csak a foglyok számára biztosított kárpótlást. Korábban volt egy javaslat a leszármazottak kárpótlására is, akkor havi 500 lejt (35 ezer forintot) irányoztak elő a számukra, végül elvetették az ötletet.

A Kommunizmus Bűntetteit Vizsgáló Intézet az évek során összesen 93 ezer olyan politikai fogoly kartotékját „ásta elő” a levéltárakból, akiket 1945 és 1989 között fogva tartottak, deportáltak vagy munkatáborba kényszerítettek. A valós számuk azonban ennek a többszöröse. Becslések szerint legalább félmillió személyt hurcoltak meg, de ennek nem maradt fenn semmilyen írásos nyoma, mivel eljárás nélkül zárták be őket.

Rovatok