Index Vakbarát Hírportál

Szerb elnök az ellenzéki vezetőnek: Meg akarsz lincselni, kislány? Gyere, üss meg!

2021. július 1., csütörtök 20:02

Talán még Jakab Péter és Kövér László parlamenti acsarkodásait is sikerült „túlszárnyalnia” Szerbia vezető honatyáinak, amikor is Aleksandar Vučić szerb államfő heves szóváltásba kezdett a helyi ellenzék vezető politikusaival egy videó tanúsága szerint, amelyet a Magyar Hang vett észre.

Az államfő korábban megüzente az ellenzéki Néppárt politikusainak, hogy ha mernek, menjenek és lincseljék meg, ő egyedül is elbánik velük. A meghívás olyan jól sikerült, hogy a címzettek komolyan is vették, Vuk Jeremić, Borislav Novaković, Miroslav Aleksić és Vladimir Gajić másnap reggel megjelent az elnöki palotában, hogy elbeszélgessenek Szerbia elnökével.

Aleksandar Vucić csakhamar méltóztatott is lefáradni a földszintre, ahol masszív szópárbaj vette kezdetét. A közzétett videó tanúsága szerint Vuk Jeremić, korábbi szerb külügyminiszter a „tolvaj”, „áruló” és „gyáva” szavakkal üdvözölte Szerbia első emberét, nehezményezte ugyanis, hogy az elnök inkább testőrei társaságában érkezett a rendhagyó jellegű találkozóra. Ezt követően arra kérte, menjenek ki az épületből, ahol egyébként újságírók már tűkön ülve várták a honatyai bunyót. Aleksandar Vucić erre rávágta, hogy rendben, menjenek, közben pedig hasonlóképpen tolvajnak, majd kislánynak titulálta ellenlábasát.

Meg akarsz lincselni, kislány?

 – dörgött az államfő.

A kínos jelenetnek végül az államfő testőrei vetettek véget, akik inkább kitessékelték a nem mindennapi meghívás vendégeit. Vuk Jeremić eztán azzal magyarázkodott a sajtónak, hogy a verekedés úgyis lehetetlen lett volna, hiszen Vucić biztonsági emberei gyűrűjében tette tiszteletét. Eközben Szerbia elnöke még harctéri önkívületben ráordított azzal: Na gyere, üss meg!

Aleksandar Vulin belügyminiszter később egészen más történetet adott elő, szerinte Vucić könnyű szerrel helybenhagyta volna látogatóit, ha a katonai rendőrség Kobra nevű különleges alakulata nem akadályozta volna meg ezt.

Gratulálok a Kobra tagjainak, hogy megakadályozták Vuk Jeremićet és még három férfit abban, hogy megkapják a magukét, amit meg is érdemeltek volna

 – fogalmazott a Magyar Hang által idézett közleményben.

A szerb kormány és az ellenzék viszonya egyébként korábban is meglehetősen feszült volt. Ismert például, hogy a tavaly júniusi választásokat a szerb ellenzéki pártok döntő többsége bojkottálta, mivel azt szerintük nem szabad és tisztességes körülmények között tartották meg. A kormányzó Szerb Haladó Párt így óriási többséget szerzett.

Rovatok