Index Vakbarát Hírportál

Szép csöndben határzár lépett érvénybe az ukrán-magyar határon

2021. július 2., péntek 21:48 | aznap frissítve

Egy hónapra bezártak több átkelőt az ukrán-magyar határszakaszon, mivel oltópontokat alakítanak ki – írta meg az ungvári szerkesztésű Kárpáthír

Az ukrán határrendészeti szervek tájékoztatása szerint július 2-ától 30-ig nem lehet használni a barabási és lónyai átkelőt. Itt csak azokat engedik át, akik oltást akarnak felvenni Magyarországon. 

Mivel Ukrajna nem része a schengeni övezetnek, a határátlépéssel kapcsolatos szabályok meglehetősen szigorúak: csak a belügyminiszter által kijelölt  határátkelőkön tudnak belépni Magyarországra: Barabás és Lónya közúti határátkelői mellett a záhonyi vasúti átkelőhelyet vehetik igénybe.

A Kárpátalján élők a határátkelőknél kihelyezett

ahová a határtól e célra kijelölt buszok szállítják az oltandókat. Utóbbiak akkor kerülnek képbe, ha a határátkelőhelyeken működő oltópontok telítődnek. Így szükség esetén megnyílhat előttük a záhonyi általános iskola és technikumban, a barabási művelődési ház, és a lónyai általános iskolában és művelődési házban felállított oltópontok is.

A jogosultak a vakcinák között nem válogathatnak, csak a felajánlott oltóanyagra jogosultak. Esetükben ez a Janssen vakcináját jelenti, amelyből egy oltás is elegendő. 

Magyar Zoltán a záhonyi határátkelő volt parancsnoka az ATV híradójának azt mondta, hogy  hermetikusan lezárják a magyar határ 167 kilométeres szakaszát még a teherforgalom elől is. A kamionok Szlovákián át léphetnek be az országba. 

A rendelkezésről Tóth Viktor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos tagja közösségi oldalán azt írta, hogy szerinte a hivatalos indoklással ellentétben a lépésre a létszámhiány miatt volt szükség, mivel a veszélyhelyzet feloldásával a rendőrök felmondási tilalma is megszűnt, és kilépési hullám indult meg.

A június 29-i Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet mindenesetre azzal indokolja az ideiglenes határzárat, hogy arra a járványveszély megelőzése érdekében van szükség.  

Rovatok